Berlusconi zavrača obtožbe in je prepričan, da gre za politično motiviran proces proti njemu. Foto: Reuters
Berlusconi zavrača obtožbe in je prepričan, da gre za politično motiviran proces proti njemu. Foto: Reuters

Berlusconi je bil lani avgusta zaradi davčnih utaj v njegovem medijskem imperiju Mediaset obsojen na štiri leta zapora, poleg tega pa so mu prisodili še prepoved opravljanja javne funkcije.

Njegov odvetnik Niccolo Ghedini je izrazil "globoko razočaranje" nad odločitvijo kasacijskega sodišča, ki je Berlusconiju s tem skoraj povsem onemogočilo kandidaturo na majskih volitvah v Evropski parlament.

Ghedini je sodnike pozval k zaustavitvi postopkov, dokler Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu ne odloči o pritožbi, ki jo je vložil Berlusconi.

Berlusconija so zaradi pravnomočne obsodbe že izključili iz senata in mu na podlagi protikorupcijskega zakona za šest let prepovedali kandidaturo na parlamentarnih volitvah.

Štiriletno zaporno kazen so vodji največjega parlamentarnega opozicijskega gibanja "Naprej, Italija" zmanjšali na eno leto, ki pa mu je zaradi starosti ne bo treba prestajati za zapahi. Milansko sodišče bo 10. aprila odločalo, ali bo enoletno kazen prestajal v hišnem priporu ali pa bo lahko opravljal družbenokoristno delo.

Še vedno visoka podpora
Njegovi privrženci so kritizirali odločitev sodišča in so še naprej prepričani, da bodo pod njegovim vodstvom odšli na evropske volitve.

"Odločitev kasacijskega sodišča je nenormalna in nepravična," je dejala namestnica predsednika stranke Naprej Italija in nekdanja ministrica za šolstvo Mariastella Gelmini, ki je prepričana, da se Berlusconi zaradi ideoloških predsodkov proti njemu ne more braniti.

Berlusconi je bil lani obsojen še zaradi plačila za spolne odnose z mladoletnico in zlorabe oblasti pri prikrivanju. Sodišče mu je prisodilo sedem let zapora.

Kljub obsodbam Berlusconi še vedno uživa podporo trdega jedra svojih privržencev. Glede na javnomnenjske ankete si lahko njegova stranka na evropskih volitvah obeta 22 odstotkov glasov.