Razprava o Bližnjem vzhodu je doživela nepričakovan konec. Foto: EPA
Razprava o Bližnjem vzhodu je doživela nepričakovan konec. Foto: EPA
Turški premier in izraelski predsednik se na odru nista najbolj ujela. Foto: EPA

V prestižnem švicarskem smučarskem središčeu poteka tradicionalni Svetovni gospodarski forum, ki se ga udeležuje 2.500 ljudi, organizirane pa so številne razprave, kjer se udeleženci lotevajo od političnih do gospodarskih tem.

Ena izmed razprav je bila namenjena tudi razmeram na Bližnjem vzhodu in predvsem zadnjemu konfliktu v Gazi, a se je proti njenemu koncu nepričakovano zapletlo, ko je turški premier predčasno zapustil svoje mesto na odru.

Razlog za odhod Erdogana je bilo žgoče prerekanje s Peresom, ki mu je turški premier očital, da v Gazi pobijajo ljudi, na kar mu je izraelski predsednik odvrnil, da bi se tudi sam verjeteno odzval podobno, če bi na Carigrad priletele rakete.

Ko je Erdogan odgovoril, ga je sredi govora moderator prekinil, saj naj bi že prekoračili čas za razpravo. To ga je povsem "razkurilo" in moderatorja je obtožil, da je izraelskemu predsedniku namenil enkrat več časa kot njemu.

Po poročanju turške državne tiskovne agencije je Erdogan dejal Peresu: "Ko govorimo o ubijanju, vi dobro veste, kako se ubija. Zelo dobro vem, kako ste ubijali otroke na plažah."

Erdogan je jezno zabrusil, da se ne bo nikoli več vrnil v Davos, saj mu ne dovolijo govoriti, nato pa je vstal in odšel z odra, na katerem sta bila med gosti razprave tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in generalni sekretar Arabske lige Amr Musa.

"Nisem vodja kakšnega plemena"
Na hitro sklicani tiskovni konferenci je pozneje Erdogan pojasnil, da ga je razjezilo tako vodenje razprave kot tudi obnašanje Peresa. "Predsednik Peres je govoril premierju Turčije - nisem samo voditelj kakšne skupine ali plemena, zato bi me moral nagovoriti temu primerno," je dejal Erdogan.

Turčija je ena izmed redkih muslimanskih držav, ki imajo odnose z Izraelom, vendar so po prihodu turške islamske stranke na oblast leta 2002 odnosi med državama malce ohladili.

G. V.