Pešmerge na ulicah Bašike, iz katere so pregnali IS. Foto: Reuters
Pešmerge na ulicah Bašike, iz katere so pregnali IS. Foto: Reuters
Mosul
Iraški policisti in civilisti med kopanjem v bazenu z žveplom v mestu Hammam al Alil južno od Mosula. Iraške varnostne sile so prevzele nadzor nad mestom po večdnevnih hudih spopadih s pripadniki IS-ja. Foto: EPA

Po podatkih, ki jih je pridobil komisar ZN-a za človekove pravice, so obešena trupla našli na več koncih mesta, ki je pod nadzorom IS-ja od leta 2014. Združeni narodi v poročilu ugotavljajo, da naj bi umore civilistov izvedli v skladu z odločitvijo samooklicanih sodišč. Vse naj bi oblekli v oranžna oblačila, na katerih so napisi "izdajalci in agenti iraških varnostnih sil", poroča BBC.

Poleg tega naj bi bilo po podatkih Združenih narodov v sredo v vojaški bazi Ghabat na severu mesta ustreljenih še 20 civilistov, razlog za njihov poboj naj bi bilo izdajanje informacij.

ZN je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi delovanja najstnikov in mladih fantov, ki naj bi brez milosti pobijali civiliste. Na enem od posnetkov, ki ga je IS objavil v sredo, naj bi otroci zaradi vohunjenja ustrelili štiri ljudi. Pripadniki IS-ja naj bi v javnosti ustrelili tudi moškega, ki je kršil prepoved o uporabi mobilnega telefona.

Pozivi k vladavini prava
Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Hussein je iraško vlado pozval k takojšnjemu ukrepanju in vladavini prava na območjih, ki so jih iraške sile znova osvojile iz rok IS-ja, da bi zagotovile, da bodo ujeti borci in njihovi domnevni podporniki obravnavani v skladu z zakonom.

ZN je sporočil tudi, da IS v bližini civilistov kopiči velike količine amonijaka in žvepla, ki bi jih lahko uporabil za kemično orožje.

Medtem iraške sile napredujejo pri zavzetju mesta iz rok pripadnikov IS-ja. Ofenziva traja tri tedne, v njej pa sodeluje približno 50.000 iraških vojakov, policistov, kurdskih pešmerg ter sunitskih in šiitskih milic. Kot poroča BBC, naj bi sile napredovale pri vzpostavljanju nadzora na območjih na vzhodnem obrobju mesta, kamor so sile kljub ostremu odporu borcev IS-ja uspešno vstopile pred devetimi dnevi.

Iraška policija zavrača navedbe o mučenju
Ob tem se pojavljajo tudi navedbe o mučenju, ki naj bi ga izvajali pripadniki iraških sil. Kot je znano, je Amnesty International v četrtek poročal o moških, ki so, oblečeni v uniforme iraške policije, v predmestjih Šura in Kajara mučili in ubili najmanj šest ljudi, ki naj bi bili povezani z IS-jem. Iraška policija je zanikala vsakršno vpletenost, še poroča BBC.