Blinken (na desni) se je v Amanu srečal z zunanjimi ministri Egipta, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Katarja in Jordanije, potem pa je imel novinarsko konferenco z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem (v sredini) in egiptovskim kolegom Samehom Šourkijem (levo). Foto: Reuters
Blinken (na desni) se je v Amanu srečal z zunanjimi ministri Egipta, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Katarja in Jordanije, potem pa je imel novinarsko konferenco z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem (v sredini) in egiptovskim kolegom Samehom Šourkijem (levo). Foto: Reuters

Jordanski zunanji minister Ajman Safadi je v imenu arabskih držav na skupni novinarski konferenci najprej pozval k takojšnji prekinitvi ognja, je poročal BBC. Po njegovih besedah regija drsi v "morje sovraštva", Jordanija pa ne more sprejeti izraelskih navedb o izvajanju samoobrambe, medtem ko spremljamo "ubijanje nedolžnih" in uničenje Gaze. "Tega se ne da upravičiti z nobenim izgovorom, to ne bo prineslo varnosti Izraelu."

Ob tem je ostro obsodil vsa antisemitska in islamofobna dejanja ter zatrdil, da "to ni vojna med muslimani in Judi." Po njegovih besedah Izrael izvaja vojne zločine, kot je dejal, pa nihče ne bi smel biti nad mednarodnim pravom. Blinknu je dejal, da mora odigrati ključno vlogo v prizadevanjih za konec vojne v Gazi.

Sorodna novica V izraelskem napadu na šolo pod upravo ZN-a v Gazi ubitih več otrok

Blinken: Vrnitev k statusu quo ni mogoča

Blinken se je v nagovoru najprej zahvalil egiptovskim oblastem za pomoč pri dobavi nujno potrebne humanitarne pomoči v razdejano Gazo in oskrbo ranjenih civilistov, ki so iz Gaze na mejnem prehodu Rafa prišli v Egipt. Po njegovih navedbah je na poti proti Rafi sto tovornjakov.

Znova je zatrdil, da ZDA podpirajo stališče, da ima Izrael pravico do obrambe pred Hamasom, ki jo ZDA označujejo kot teroristično organizacijo, pri tem pa je dejal, da "mora Izrael izvesti vsak mogoči ukrep za preprečitev žrtev med civilisti." Po njegovih besedah ZDA še naprej verjamejo v rešitev v obliki dveh držav, a "se vsi zavedamo, da ne moremo nazaj k statusu quo."

Znova je ponovil, da si ZDA prizadevajo za "humanitarne odmore", med katerimi naj bi okrepili dobavo humanitarne pomoči v Gazo. Glavni cilj diplomatskih prizadevanj je izpustitev zajetih talcev, je še dejal.

Prekinitve ognja ZDA ne podpirajo, kot je dejal Blinken, ocenjujejo, da bi takšna prekinitev omogočila Hamasu, da se okrepi in ponovno izvede podoben napad, kot je bil 7. oktobra.

Tudi egiptovski zunanji minister Šoukri je pozval k takojšnji in brezpogojni prekinitvi ognja in dejal, da je na pogovorih z Blinknom posvaril pred dvojnimi standardi glede obsodbe napadov. "Kot da je arabska kri manj vredna od krvi drugih."

Glede prihodnosti Gaze brez Hamasa pa je dejal, da je za razpravo o tem še prezgodaj.

Vodja Hamasa se je srečal z iranskim ajatolo

Medtem se je vodja Hamasa Ismail Hanija v Teheranu pred dnevi srečal z iranskim ajatolo Alijem Hamenejem, je na televiziji al Mayadeen sporočil Hamasov uradnik Osama Hamdan, podrobnosti pa ni navedel. Hanija od leta 2019 živi med Katarjem in Turčijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V številnih mestih protesti v podporo Palestincem

Medtem po svetu potekajo številni shodi v podporo Palestincem. Na ulicah Londona, Pariza, Berlina, Rima in drugih mest se je zbralo na tisoče udeležencev, ki so pozvali k takojšnji prekinitvi ognja in dobavi pomoči obubožani in porušeni Gazi. "Svoboda za Palestino" in "Takojšnje premirje" sta bila le dva izmed številnih napisov, s katerimi so po ulicah mest hodili udeleženci shodov.

V Londonu je policija prijela 11 ljudi, eden je po navedbah policije držal napis, ki bi lahko netil sovraštvo, kar ni v skladu s protiteroristično zakonodajo. V Parizu se je v središču mesta zbralo več tisoč ljudi, ki so pozvali k premirju. To je bil eden prvih dovoljenih shodov po 7. oktobru, potem ko so oblasti več propalestinskih shodov prepovedale. 9. novembra bo Francija gostila mednarodno humanitarno za Gazo. "Danes smo prišli sem, da pokažemo francosko solidarnost s Palestinci, da pokažemo podporo miru, za mirno rešitev dveh držav, za izraelsko in palestinsko državo," je dejal 30-letni udeleženec shoda Antoine Guerriero.

Ministrica Tanja Fajon: Naša prioriteta in moralna odgovornost je zaščititi civiliste v Gazi

Protestniki so na trgu Vittorio Emanuele v Rimu mahali s palestinskimi zastavami in pozivali k bojkotu Izraela, v Milanu pa je potekal shod v podporo Izraelu, ki ga je organizirala skrajno desna Liga.

V Iranu je na 44. obletnico napada iranskih študentov na ameriško veleposlaništvo v Teheranu, kjer so več kot leto dni zadrževali več kot 50 ameriških državljanov, več tisoč ljudi protestiralo proti ZDA in Izraelu ter v podporo Palestincem v oblegani Gazi.

Tisoči protestnikov so se zbrali tudi na ulicah Ankare in Carigrada, kamor bo jutri prišel na obisk Blinken. "Blinken, sokrivec pomora, izgini iz Turčije," je bil eden od napisov v parku Sarachane v Carigradu.

Prekinitev ognja ali humanitarni premori?