Žalovanje za ubitimi v izraelskem zračnem napadu v Gazi. Foto: Reuters
Žalovanje za ubitimi v izraelskem zračnem napadu v Gazi. Foto: Reuters

Po navedbah palestinskih zdravstvenih oblasti je bilo v izraelskih napadih v Gazi do zdaj ubitih najmanj 1100 ljudi, medtem ko jih je bilo več kot 5300 ranjenih. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je skoraj 60 odstotkov ranjenih otrok in žensk.

V torek pa je ministrstvo sporočilo, da so izraelske sile ubile tudi 260 otrok in 230 žensk. Število žrtev hitro narašča.

ZN-ova agencija za pomoč palestinskim beguncem UNRWA je sporočila, da je bilo od sobote v napadih ubitih 11 pripadnikov njenega osebja.

Sorodna novica Člani OZP-ja obsodili napad Hamasa, obe strani pa pozvali k spoštovanju mednarodnega prava

Po podatkih UNRWA-ja je bilo v napadih doslej ubitih tudi trideset študentov njenih programov in trije učitelji, še osem študentov pa je bilo ranjenih. Ubitih je bilo tudi najmanj sedem novinarjev.

Ubitih je bilo tudi pet pripadnikov Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Bolnišnice zasedene, zmanjkuje zdravil

Palestinsko ministrstvo za zdravje je ob tem sporočilo, da so vse bolnišnične postelje na okupiranem območju Gaze že zasedene, zmanjkuje pa jim tudi zdravil. Britansko-palestinski kirurg v eni od bolnišnic v Gazi je dejal, da se je njegovo delovno mesto spremenilo v begunsko taborišče, kamor "prihaja neprekinjen tok ranjenih ljudi".

"Število ranjenih in mrtvih nas je popolnoma ohromilo. Trupla prihajajo v kosih. Sem kirurg, vendar ne morem več prebavljati teh prizorov smrti," je sporočil eden od zdravnikov.

Iz palestinskega Rdečega polmeseca pa so medtem sporočili, da so izraelska letala bombardirala njihov štab v severnem delu Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razdejanje v Gazi po izraelskem napadu. Foto: Reuters
Razdejanje v Gazi po izraelskem napadu. Foto: Reuters

Klic na pomoč

Predstavnik bolnišnice Šifa v Gazi je dejal, da je Izrael napadel reševalce, ki so pomagali civilistom, mednarodno skupnost pa je pozval k pomoči.

"Trpimo, svet pa ne stori ničesar. To je klic vsemu svetu na pomoč, morate nam pomagati," je dejal, potem ko je edini elektrarni v Gazi zmanjkalo goriva.

"Gaza na robu zloma"

Kot je za Al Džaziro poročala novinarka Jumna El Sajed, naj bi imele bolnišnice dovolj goriva za generatorje za od dva do štiri dni. To pomeni, da v stolpnicah ne bo tekoče vode, dvigala ne bodo delala. V Gazi pričakuje popolnoma temno noč. Ljudje ne bodo mogli napolniti telefonov ali slediti novicam.

"Gaza je na robu zloma," je poročala.

Uničena univerza

Izraelska vojska je medtem potrdila, da je napadla Islamsko univerzo v mestu Gaza. Univerza je delno uničena, poroča BBC. Izraelske zračne sile so kot razlog za napad navedle, da je "služila kot pomemben center za urjenje Hamasovih inženirjev" in da je "pomemben center politične in vojaške moči". Izraelska vojska je še dodala, da je Hamas tam proizvajal orožje.

Vdor več sto tisoč izraelskih vojakov v Gazo naj bi bilo le še vprašanje časa
V Gazi ubitih 1100 ljudi, edina elektrarna prenehala delovati

Elektrarna v Gazi prenehala delovati

Izraelska letala so v zadnjih 24 urah napadla več kot 450 ciljev v Gazi na območju Al Furkana, od koder naj bi Hamas načrtoval napade na Izrael. Združeni narodi so sporočili, da je zaradi izraelskih napadov v palestinski enklavi razseljenih že več kot 260.000 ljudi, več kot 10 odstotkov prebivalstva obubožane in razdejane Gaze.

Sorodna novica "Katastrofa Izraelcev s predhodno večdesetletno katastrofo Palestincev vodi v novo katastrofo"

Po navedbah izraelske vojske so bojna letala na območju Gaze uničila radarski sistem, ki ga je Hamas uporabljal za odkrivanje vojaških letal in raket. V pokrajini Bejt Hanun so zadeli osemdeset ciljev Hamasa, vključno z dvema bančnima podružnicama, ki ju po njihovih besedah islamistično gibanje uporablja za "financiranje terorizma" v palestinski enklavi.

Po navedbah Hamasa je bilo ponoči v več sto izraelskih napadih na območju Gaze ubitih najmanj 30 ljudi, več sto je ranjenih. V napadih je bilo zadetih več deset stanovanjskih stavb, tovarn, mošej in trgovin.

Edino elektrarno na območju Gaze so zaradi pomanjkanja goriva ustavili, je danes sporočilo palestinsko podjetje za proizvodnjo električne energije.

To bo prebivalce Gaze pahnilo v popoln električni mrk, saj je Izrael že v ponedeljek prekinil oskrbo palestinske enklave z elektriko kot del napovedanega "popolnega obleganja" Gaze. Njeni prebivalci so zdaj glede elektrike odvisni od generatorjev, če imajo zanj gorivo.

Pod okupacijo 2,3 milijona ljudi

Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, od leta 2007 pa tudi pod strogo zaporo, zaradi katere Gaza na številnih območjih ni več primerna za življenje.

V Gazi živi okoli 2,3 milijona ljudi, od tega sta dve tretjini begunci iz leta 1948 in njihovi potomci. Izrael je leta 2005 iz Gaze umaknil svoje vojaške sile in judovske prebivalce nezakonitih naselbin, a je ohranil popoln nadzor nad mejami, zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami.

Posledice izraelskih napadov v Gazi. Foto: AP
Posledice izraelskih napadov v Gazi. Foto: AP

ZN želi dostaviti pomoč prek Egipta

Združeni narodi želijo dostaviti humanitarno pomoč za več kot dva milijona ljudi v Gazi prek Egipta, je sporočila predstavnica agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Vodja UNRWA-ja Philippe Lazzarini je trenutno v Kairu, kjer z egiptovskimi oblastmi razpravlja o razmerah v Gazi in se dogovarja, kako bi lahko najbolje zagotovili prehajanje uslužbencev ZN-a in humanitarne pomoči na območje Gaze in z njega, je predstavnica UNRWA-ja dejala za nemško tiskovno agencijo DPA.

Zagotovila je, da delajo vse za to, da bodo dostavo omogočili čez prehod Rafa, takoj ko bodo razmere dopuščale.

Tudi egiptovski zunanji minister Same Šukri je potrdil pogovore, ob tem pa posvaril pred nevarnimi humanitarnimi razmerami v Gazi. Zagotovil je, da Egipt popolnoma podpira agencije ZN-a pri zagotavljanju dostave pomoči.

Bela hiša je sporočila, da ZDA sodelujejo z Izraelom in Egiptom glede morebitnega varnega koridorja iz Gaze za nekaj civilistov.

K dostavi pomoči za Gazo je medtem pozval Iran. Ob tem je iranski zunanji minister Husein Amirabdolahjan v pogovoru z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniom Guterresem ponudil podporo Irana.

Rafa je edini mejni prehod med Gazo in Egiptom, vsi drugi mejijo na Izrael, ki Gazo blokira od leta 2007.

Guterres pozval k dobavi nujne pomoči

Guterres je pozval k dobavi nujne pomoči v obliki hrane, goriva in vode v Gazo. "Nujni pomoči, ki rešuje življenja, vključno z gorivom, hrano in vodo, mora biti dovoljeno, da pride v Gazo. Potrebujemo hiter in neoviran humanitarni dostop zdaj," je dejal.

28 ubitih na Zahodnem bregu

Medtem se nasilje stopnjuje tudi na okupiranem Zahodnem bregu. V sredo so izraelske okupacijske sile in maskirani izraelski naseljenci ubili tri Palestince v vasi Kusra blizu mesta Nablus, je sporočilo palestinsko zunanje ministrstvo.

Pred tem je izraelska vojska sporočila, da bo judovskim državljanom dodelila 1000 pušk, da bi "okrepili obrambni sistem".

Izraelske sile so od sobote na Zahodnem bregu, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, ubile najmanj 28 Palestincev. 150 je ranjenih.

V Izraelu našteli 1200 smrtnih žrtev

Izraelska vojska bombardira palestinsko enklavo pod izraelsko okupacijo od sobote, ko so pripadniki gibanja Hamas izvedli nepričakovan napad na jug Izraela, ki je po zadnjih podatkih zahteval že 1200 smrtnih žrtev in več kot 2700 ranjenih.

Po zadnjih podatkih je med mrtvimi tudi več kot 80 tujcev.

Po poročanju BBC-ja, ki se sklicuje na uradne vire, je po napadu Hamasa v Izraelu umrlo ali je pogrešanih najmanj 17 britanskih državljanov, med katerimi so tudi otroci.

Špansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da je v Izraelu umrla španska državljanka, ki je imela tudi izraelsko državljanstvo. Po navedbah ministrstva je 19-letnica v vojašnici blizu Gaze služila vojaški rok v izraelski vojski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posnetek kibuca Beri v Izraelu in škode po sobotnem vdoru pripadnikov Hamasa. Foto: Reuters
Posnetek kibuca Beri v Izraelu in škode po sobotnem vdoru pripadnikov Hamasa. Foto: Reuters

Med žrtvami so sicer večinoma civilisti, ki so jih palestinski napadalci ubili na njihovih domovih, na ulicah in glasbenem festivalu. Pripadniki Hamasa so zajeli tudi okoli 150 talcev, tako vojakov kot civilistov, a zdaj ne kaže, da bi uresničili grožnje z njihovimi usmrtitvami kot povračilo za napade na domove v Gazi brez opozorila.

"Hamas je želel spremembe in jih bo tudi dobil. Gaza ne bo več ista," je dejal izraelski obrambni minister Joav Galant v pogovoru z vojaki v bližini ograje okoli Gaze, ki so jo v soboto palestinski napadalci prebili na več delih in vdrli na izraelsko ozemlje.

"Ofenzivo smo začeli iz zraka, pozneje bomo prišli tudi s kopnega. Območje nadzorujemo že od drugega dne in smo v ofenzivi. Ta se bo samo še stopnjevala," je minister napovedal nadaljnje korake Izraela, ki je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da bo namen pričakovane obsežne vojaške operacije popolno uničenje Hamasa.

Pripravljenih 300.000 izraelskih vojakov

Po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Jonathana Conricusa je ob meji z Gazo že približno 300.000 izraelskih vojakov, med katerimi so številni rezervisti, ki so bili v zadnjih dneh vpoklicani v vojsko.

"Poslali smo svojo pehoto, oklepne enote, topništvo in veliko vojakov iz rezervnih enot, 300.000 v številkah, v različnih brigadah in divizijah, ki so zdaj blizu območja Gaze in se pripravljajo na misijo, ki jo je odredila izraelska vlada," je sporočil Conricus. "In to je zagotoviti, da Hamas ob koncu te vojne ne bo imel nobenih vojaških zmogljivosti, s katerimi bi lahko ogrožal ali ubijal izraelske civiliste," je še pojasnil.

Škoda na stanovanjskem poslopju v Aškelonu po palestinskem raketnem napadu. Foto: Reuters
Škoda na stanovanjskem poslopju v Aškelonu po palestinskem raketnem napadu. Foto: Reuters
Zdravniki brez meja: Katastrofalne razmere v bolnišnicah v Gazi

"Na severu trenutno mirno"

Razmere so negotove tudi na severu Izraela, kamor je po poročanju varnostnih virov z juga Libanona priletelo več raket, na katere je izraelska vojska odgovorila z obstreljevanjem.

Nekaj raket je priletelo tudi iz Sirije in padlo na nenaseljena območja. Vse to vzbuja skrb pred konfliktom širših razsežnosti, v katerega bi se lahko vpletla tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in Damask, ki ju podpira zapriseženi izraelski sovražnik Iran.

Številni izraelski rezervisti so prišli iz tujine. Foto: Reuters
Številni izraelski rezervisti so prišli iz tujine. Foto: Reuters

"Ne vemo še, ali so te rakete izstrelile sirske oborožene sile ali katera od številnih iranskih milic, ki obstajajo in jih podpira sirski režim," je glede dogajanja na severu Izraela povedal Conricus. "Na vire obstreljevanja smo odgovorili in razmere tam so trenutno mirne," je še dodal.

Pozneje je Hezbolah prevzel odgovornost za napade s protitankovskimi granatami na severu Izraela in sporočil, da gre za odgovor na izraelske napade, v katerih so bili ta teden ubiti trije njihovi pripadniki.

Več dovoljenj za orožje Izraelcem

Izraelski minister za javno varnost Itamar Ben-Gvir je opozoril na možnost napetosti med arabsko manjšino in judovsko večino v Izraelu zaradi vojne v Gazi, zaradi česar je napovedal pospešitev izdaje dovoljenj za strelno orožje judovskim državljanom.

"Vodji policije sem naročil, naj se pripravi na scenarij 'Varuh obzidja 2', za katerega menim, da se pripravlja," je novinarjem povedal Ben-Gvir.

Operacija Varuh obzidja je bilo izraelsko ime za vojno v Gazi leta 2021, ki je sprožila nekaj nasilnih protestov med izraelskimi državljani palestinskega rodu.

V izraelskem napadu uničena hiša v Gazi. Foto: Reuters
V izraelskem napadu uničena hiša v Gazi. Foto: Reuters

Mešal poziva k protestom muslimanov

Nekdanji vodja Hamasa Kaled Mešal je muslimane po vsem svetu pozval, naj v petek organizirajo proteste v podporo Palestincem in prebivalcem v sosednjih državah, da se pridružijo njihovemu boju proti Izraelu.

"V petek se moramo odpraviti na trge in ulice arabskega in muslimanskega sveta," je dejal Mešal, ki živi v Katarju in je trenutno na čelu Hamasovega urada za diasporo.

Po njegovih besedah imajo vlade in prebivalci Jordanije, Sirije, Libanona in Egipta dolžnost podpirati Palestince. "Jordanska plemena, jordanski sinovi, jordanski bratje in sestre ... To je trenutek resnice in meje so vam blizu, vsi se zavedate svoje odgovornosti," je dejal Mešal.

Jordanija poleg Libanona gosti največje število palestinskih beguncev, od katerih so številni tam že od prve vojne po nastanku Izraela leta 1948.

"Vsem učenjakom, ki poučujejo džihad, vsem, ki učijo in se učijo, to je trenutek za uporabo teorij," je še dejal.

Sorodna novica "Stanje v Gazi, če bo ta po izraelskih napadih sploh še obstajala, ne bo nikoli več isto"

Prispela prva ameriška vojaška pomoč Izraelu

ZDA so vse države v regiji, ki bi želele izkoristiti trenutne razmere in se vmešati v konflikt, opozorile pred takimi dejanji. "Naj še enkrat izrečem vsaki državi, kateri koli organizaciji, vsakomur, ki misli izkoristiti razmere, le eno besedo: ne," je dejal ameriški predsednik Joe Biden z očitnim sklicevanjem na Iran in njegove posrednike v regiji.

"Naša srca so zlomljena, ampak naša odločnost je jasna," je bil jasen po že tretjem telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v zadnjih dneh.

Biden je sobotni napad Hamasa na Izrael označil za "dejanje čistega zla", ob tem pa povedal, da ZDA hitijo z zagotavljanjem dodatne vojaške pomoči izraelskim silam, vključno s strelivom in prestreznimi raketami za izraelski sistem zračne obrambe Železna kupola, ki je namenjen prestrezanju Hamasovih raket iz Gaze.

Ameriški predsednik je Izrael ob tem pozval, naj pri povračilnih napadih na Palestince sledi vojnemu pravu.

Ameriška letalonosilka Gerald Ford je največja vojaška ladja na svetu. Foto: EPA
Ameriška letalonosilka Gerald Ford je največja vojaška ladja na svetu. Foto: EPA

ZDA so že konec tedna v vzhodno Sredozemlje poslale letalonosilko Gerald Ford v spremstvu osmih eskadrilj letal, križarko z vodenimi raketami in rušilci z vodenimi raketami.

Prav tako okrepitve v regijo pošilja ameriško letalstvo. Kot je sporočila izraelska vojska, je ameriško letalo z naprednim strelivom pristalo v letalskem oporišču Nevatim na jugu države. Strelivo naj bi bilo namenjeno za "izvedbo pomembnih napadov in pripravo na nadaljnje scenarije".

Vojska je sporočila, da je letalo z naprednim strelivom pristalo v letalskem oporišču Nevatim na jugu države in da je namenjeno "izvedbi pomembnih napadov in pripravi na nadaljnje scenarije", je poročanje izraelskih medijev povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Biden izrazil trdno podporo Izraelu

Frančišek poziva k izpustitvi talcev, Ankara se pogaja

Al Džazira navaja anonimnega višjega turškega uslužbenca, ki je dejal, da se Turčija pogaja o izpustitvi civilistov, ki jih je Hamas zajel konec tedna.

Papež Frančišek je medtem Hamas pozval k izpustitvi talcev, ob tem pa izrazil zaskrbljenost zaradi izraelskega obleganja Gaze, a sočasno Izraelu tudi priznal pravico do samoobrambe. "Bližnji vzhod ne potrebuje vojne, ampak mir," je še poudaril.

Evropski politični in verski predstavniki za čimprejšnji konec vojne v Izraelu in Gazi

"Prosim, da se talci nemudoma izpustijo," je v Vatikanu dejal 86-letni poglavar Katoliške cerkve in dodal, da ima Izrael kot napadena država pravico do samoobrambe, vendar je kljub temu izrazil zaskrbljenost nad izraelskim obleganjem Gaze, "kjer je bilo tudi veliko nedolžnih žrtev".

"Terorizem in ekstremizem ne prispevata k rešitvi spora med Izraelci in Palestinci, temveč hranita sovraštvo, nasilje, maščevanje in povzročata le trpljenje obeh strani," je poudaril. Po njegovih besedah Bližnji vzhod ne potrebuje vojne, ampak mir, ki bo temeljil na pravičnosti in dialogu.

Vabljeni k ogledu zunanjepolitične oddaje Globus, ki je bila posvečena zadnjemu izbruhu nasilja med Izraelci in Palestinci.

Oddaja Globus: Nova vojna, star konflikt