Pogled na Gazo iz izraelskega mesta Sderot. Foto: Reuters
Pogled na Gazo iz izraelskega mesta Sderot. Foto: Reuters

Od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze in kopenske ofenzive je v enklavi umrlo 10.022 ljudi, je sporočil tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva v Gazi Ašraf Al Kidre in dodal, da je ranjenih več kot 25.000 ljudi. Večina žrtev naj bi bila civilistov, vključno z več kot 4000 otroki.

Omenjeno število mrtvih je daleč največje število smrtnih žrtev med Palestinci v času vojne v zgodovini izraelsko-palestinskega konflikta.

Beg Palestincev iz begunskega taborišča Magazi. Foto: Reuters
Beg Palestincev iz begunskega taborišča Magazi. Foto: Reuters

Guterres: Gaza postaja pokopališče za otroke

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob tem znova poudaril, da bi morala biti zaščita civilistov v vojni med Izraelom in gibanjem Hamas najpomembnejša. Po njegovih besedah območje Gaze postaja "pokopališče za otroke".

"Kopenske operacije izraelskih sil in nenehno bombardiranje prizadenejo civiliste, bolnišnice, begunska taborišča, mošeje, cerkve in objekte Združenih narodov. Nihče ni varen. Hkrati Hamas in drugi borci uporabljajo civiliste za živi ščit in še naprej množično izstreljujejo rakete proti Izraelu," je dejal Guterres in dodal, da se pojavljajo očitne kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Znova je pozval k humanitarni prekinitvi ognja.

Prehod Rafa znova odprt

Hamasova vlada je še sporočila, da je bil mejni prehod Rafa danes znova odprt za evakuacijo tujcev, dvojnih državljanov in ranjencev z območja. Iz enklave je v Egipt prispelo že šest reševalnih vozil z ranjenci, so potrdili obmejni organi. Pozneje naj bi sledili tudi odhodi tujcev.

Prehod je bil za odhode ranjencev in tujcev zaprt od sobote. V nedeljo so ga odprli le za prihod 30 tovornjakov s humanitarno pomočjo. Rafa je sicer trenutno edina vstopna točka za vstop pomoči v Gazo, obenem pa tudi edina točka, prek katere lahko območje zapustijo prebivalci in tuji državljani.

Jordanske sile med pripravo pošiljke humanitarne pomoči za Gazo, ki so jo poslale po zraku. Foto: Reuters
Jordanske sile med pripravo pošiljke humanitarne pomoči za Gazo, ki so jo poslale po zraku. Foto: Reuters

Izraelska vojska je predtem sporočila, da je v nedeljo zvečer zavzela Hamasovo postojanko v Gazi, potem ko so njena letala napadla približno 450 tarč. Gazo, ki je znova telekomunikacijsko povezana, je izraelska vojska obkolila in jo razdelila na dva dela.

Izraelski napadi v nedeljo zvečer in ponoči so bili siloviti, mogoče celo najobsežnejši od začetka vojne, navaja BBC. Izraelska vojska je sporočila, da so napadli 450 tarč, v ospredju so bile tarče na severozahodu in jugozahodu Gaze, kjer izraelska vojska stopnjuje kopenske ofenzive. V nočnih napadih je umrlo približno 200 ljudi, je za BBC povedal direktor bolnišnice Al Šifa v mestu Gaza.

Izrael je danes sporočil, da je koordiniral dobavo jordanske pomoči Gazi iz zraka. Jordanski kralj Abdulah II. je pojasnil, da so zračne sile njegove države odvrgle medicinsko opremo v poljsko bolnišnico v Gazi, in dejal, da je dolžnost njegove vojske pomagati ranjenim, ki trpijo v Gazi. Šlo naj bi za prvo takšno dostavo pomoči v vojni.

Izraelska vojska je v nedeljo sporočila, da je obkolila mesto Gaza na severnem koncu enklave. Palestinska tiskovna agencija WAFA je poročala o "bombardiranju brez primere" iz Izraela, medtem ko je ponudnik telekomunikacij Paltel poročal o ponovni prekinitvi komunikacijskih in spletnih storitev, dopoldne pa se je telekomunikacijski mrk po poročanju BBC-ja končal.

Med žrtvami v Gazi več kot 4000 otrok

EU bo humanitarno pomoč za Palestince na območju Gaze povečal za 25 milijonov evrov, je danes napovedala Evropska komisija. S tem bo celotna pomoč Unije za Gazo za letošnje leto narasla na več kot sto milijonov evrov. Nova pomoč bo namenjena humanitarnim organizacijam, ki na območju zagotavljajo osnovne dobrine, so pojasnili v Bruslju.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da gre za tretji komunikacijski mrk Gaze v zadnjem mesecu. "Brez signala ljudje, ki potrebujejo takojšnjo medicinsko pomoč, ne morejo vzpostaviti stika z bolnišnicami in reševalnimi ekipami. Vse povezave je treba takoj obnoviti," je dejal vodja svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vodje vseh ključnih ZN-ovih agencij so v skupni izjavi, ki jo izdajo le redko, pozvali k takojšnjemu premirju. "Že skoraj mesec dni svet v šoku in z grozo spremlja dogajanje v Izraelu in na okupiranem palestinskem ozemlju, kjer narašča število izgubljenih in uničenih življenj," so v izjavi zapisali vodje več ZN-ovih organizacij, med njimi Unicefa, Svetovne zdravstvene organizacije, Svetovnega programa, ki so se jim pridružile tudi dobrodelne organizacije, kot je Save the Children. Opisali so "grozljive" izgube življenj na obeh straneh in zahtevajo brezpogojno izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra. "Vendar so grozljivi uboji še več civilistov v Gazi nezaslišani, kot je to, da je 2,2 milijona Palestincev odrezanih od hrane, vode, zdravil, elektrike in goriva."

Ob tem so še zapisali, da je bilo od 7. oktobra ubitih 88 ljudi, ki delajo za UNRWA, agencijo, ki se osredotoča na palestinske begunce, kar je največje število smrtnih žrtev, ki so jih Združeni narodi kdaj doživeli v enem spopadu.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je v nedeljo pozno zvečer za CNN povedal, da so bombardiranja na severu Gaze dva dni zapored prekinili za nekaj ur, da bi civilistom omogočili varen prehod proti jugu ozkega obalnega pasu. Izrael je civiliste na severu Gaze večkrat pozval k evakuaciji na jug, a je po navedbah ZDA na območju ostalo še najmanj 350.000 ljudi.

Izrael je sporočil, da je bilo od 27. oktobra, ko so začeli razširjene kopenske operacije v Gazi, ubitih 31 izraelskih vojakov.

Napad 16-letnika na izraelska vojaka se je končal z njegovo smrtjo

V Vzhodnem Jeruzalemu je danes 16-letni Palestinec zabodel in ranil dva izraelska vojaka, preden so ga izraelske sile ubile. Z nožem je hudo ranil 20-letno pripadnico izraelskih varnostnih sil, ki je kasneje umrla, potem pa še 20-letnega kolega. Policija je 16-letnega napadalca ustrelila. Poleg tega je blizu kraja napada aretirala "še enega osumljenca".

Na okupiranem Zahodnem bregu je bil po navedbah zdravnikov v izraelskem napadu ubit Palestinec, še trije so bili ranjeni.

Izrael pozdravlja napotitev ameriške podmornice z jedrskimi raketami

Izraelska vojska je pozdravila napotitev ameriške podmornice z jedrskimi raketami v regijo. ZDA so to napovedale v nedeljo, večina poznavalcev pa je to potezo ocenila kot poskus Washingtona, da bi preprečil širjenje vojne v Gazi na druge fronte. "Vedno je dobra novica videti, da Američani selijo svoja sredstva," je novinarjem povedal vojaški tiskovni predstavnik, podpolkovnik Richard Hecht.

Bolnišnica Šejk Hamad v Gazi. Foto: Reuters
Bolnišnica Šejk Hamad v Gazi. Foto: Reuters

Hamas iz Libanona izvedel raketni napad na Izrael

Palestinsko gibanje Hamas je iz Libanona proti severnemu Izraelu izstrelilo 16 raket, je sporočilo oboroženo krilo gibanja, brigade Ezedin al Kasam, in dodalo, da so bili napadi odgovor na izraelsko ofenzivo na območju Gaze.

Po navedbah Hamasa so bile rakete usmerjene na območja južno od izraelskega obalnega mesta Hajfa na severozahodu države. Šlo naj bi za mesti Naharija in Hajfa. Kot je skupina pojasnila v izjavi, je rakete izstrelila v odziv na "poboje in agresijo" Izraela proti Palestincem na območju Gaze.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je iz Libanona nad severni Izrael poletelo približno 30 izstrelkov. V odziv je vojska obstreljevala lokacije, iz katerih so bili ti izstreljeni.

Od začetka najnovejšega oboroženega konflikta med Izraelom in Hamasom redno poteka tudi obstreljevanje na meji med Libanonom in Izraelom. Na libanonski strani je bilo do zdaj ubitih najmanj 66 ljudi, večinoma borcev tamkajšnjega proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, s katerim si je izraelska vojska večkrat izmenjevala ogenj, pa tudi civilistov. Izrael medtem poroča o devetih smrtnih žrtvah.

Blinken podaljšal bližnjevzhodno turnejo

Medtem se nadaljujejo diplomatska prizadevanja za umiritev razmer. Čeprav je bilo sprva napovedano, da bo ameriški zunanji minister Anthony Blinken med svojo drugo bližnjevzhodno turnejo v mesecu dni, odkar je izbruhnila izraelsko-palestinska vojna, obiskal Izrael in Jordanijo, ta nadaljuje pot. Blinken je včeraj tako obiskal tudi Zahodni breg, Irak in Turčijo, sešel pa se je tudi z egiptovskimi visokimi diplomati.

Turški zunanji minister Hakan Fidan je v pogovoru z Blinknom v Ankari poudaril nujnost takojšnje in popolne prekinitve ognja na območju Gaze. Fidan je v pogovoru dejal, da bi bilo treba Izraelu preprečiti napade na civiliste v Gazi, pa tudi njihovo razseljevanje. Kot nesprejemljivo je obsodil bombardiranje civilnih ciljev in uničevanje infrastrukture na območju Gaze. Po navedbah turškega diplomatskega vira sta se Fidan in Blinken strinjala, da "je treba preprečiti napade na civiliste v Gazi in da jim je treba poslati humanitarno pomoč, konflikt med Izraelom in Palestino pa rešiti z dvema državama".

Danes naj bi Izrael obiskal tudi direktor ameriške Cie William Burns, da bi z visokimi uradniki razpravljal o vojni in obveščevalnih podatkih, poroča New York Times. Burns se bo ustavil tudi v drugih državah Bližnjega vzhoda, da bi razpravljal o razmerah v Gazi, je Times navedel neimenovanega ameriškega uradnika.

Blinken se je danes v Ankari srečal s turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom. Foto: Reuters
Blinken se je danes v Ankari srečal s turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom. Foto: Reuters

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Andrej Stopar, si ZDA, ki uradno stojijo trdno na strani Izraela, ne morejo zatiskati oči pred vse bolj množičnimi protesti v podporo Palestincem po svetu, kot tudi po samih ZDA. Arabski voditelji so zaradi napredujoče izraelske vojske in posledic njenih napadov na prebivalstvo Gaze vse bolj kritični in nestrpni, o čemer se je lahko Blinken prepričal na kraju samem. "Zelo si prizadevamo, da se kriza ne bi razširila iz Gaze v druge kraje, bodisi tukaj ali kjer koli drugje v regiji. To je vitalna in zelo nujna naloga ameriške diplomacije in predvsem z njo smo se ukvarjali v času te turneje."

Ameriški državni sekretar je bil tudi odločen s svarilom, naj si nobena sila ne dovoli ogrožati osebja ameriških diplomatskih predstavništev v regiji. A ameriški mediji se niso mogli izogniti ugotovitvi asinhronosti Blinknovega obiska in mirovnih prizadevanj ter pospešene izraelske ofenzive. Izraelska vojska je prav v času njegovega obiska v Ramali na Zahodnem bregu obkolila mesto Gaza in ga razdelila na severni in južni del. Kljub temu se je Anthony Blinken pogovarjal o premorih, ki naj bi omogočili oskrbo Gaze s humanitarno pomočjo, je še poročal Stopar.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je ZDA danes obtožil, da so sokrivec "pokola" v Gazi, s tem, ko pošiljajo vojaško in finančno pomoč Izraelu. Ob tem se je zavzel za vsakršno obliko sodelovanja, ki bo omejilo število smrtnih žrtev.

Novi pozivi k takojšnjemu premirju v Gazi