Savdska Arabija orožje pridobiva predvsem od zahodnih držav. Pomembna dobaviteljica je tudi Španija. Savdska vojska sodeluje v jemenski vojni, kjer uživa podporo Zahoda v orožju, logistiki in obveščevalnih podatkih. Foto: Reuters
Savdska Arabija orožje pridobiva predvsem od zahodnih držav. Pomembna dobaviteljica je tudi Španija. Savdska vojska sodeluje v jemenski vojni, kjer uživa podporo Zahoda v orožju, logistiki in obveščevalnih podatkih. Foto: Reuters
Španija
Kot pravi Amnesty International, je Španija četrta največja dobaviteljica orožja Savdski Arabiji. Foto: EPA

Odločitev o prodaji je sporočil zunanji minister Josep Borrell. "Končna odločitev je, da bomo dostavili te bombe in spoštovali pogodbo iz leta 2015," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal minister. Sporazum o prodaji raket je z Riadom sklenila prejšnja, konservativna vlada premierja Mariana Rajoya. Savdska Arabija je za orožje Španiji že izplačala 9,2 milijona evrov.

Trenutna španska vlada pod vodstvom vodje socialistov Pedra Sáncheza je pred tednom dni sporočila, da bo prodajo blokirala. Takratno odločitev so sprejeli po tem, ko je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu avgusta izvedla zračni napad, v katerem je bilo ubitih 22 otrok. Predtem je koalicija v istem mesecu ubila tudi 51 civilistov, med njimi kar 40 otrok, starih od šest do 11 let, ki so bili na šolskem izletu. Tisti napad je bil izveden z ameriško bombo.

Minister Borrell je v sredo na kritike humanitarnih skupin glede prodaje smrtonosnih raket odvrnil, da so "izredno natančne na manj kot meter" in da ne povzročajo t. i. kolateralne oziroma stranske škode.

Ogrožen veliko večji orožarski posel
Preklic prodaje raket bi sicer ogrozil veliko večjo prodajo petih vojaških ladij, korvet, vredno 1,8 milijarde evrov, ki jih bo zgradila španska ladjedelnica Navantia v južni španski pokrajini Andaluzija. Ta posel je bil dogovorjen aprila lani, na kocki pa je šest tisoč delovnih mest. Savdska Arabija je namreč zagrozila s preklicem nakupa ladij, če prodaje raket ne bo.

Delavci v tej pokrajini, kjer je vladajoča stranka PSOE priljubljena, so celo protestirali in zahtevali, da se sporazum izvede. Vlado je k spoštovanju sporazuma z Riadom pozval tudi andaluzijski socialistični guverner.

Kot poroča španski dnevnik El Periódico, je Španija Savdski Arabiji med letoma 2015 in 2017 prodala za 932 milijonov evrov orožja. Kot poroča portal middleeasteye.net, so Švedska, Nemčija, Finska, Norveška in Belgija zaustavile prodajo orožja, ki bi ga lahko uporabili v Jemnu, kot kaže, pa jim Španija pri tem ne bo sledila.

Medtem mednarodna nevladna organizacija Amnesty International opozarja, da je Španija ena največjih izvoznic orožja in vojaške opreme v Savdsko Arabijo. Organizacija poziva, da Madrid povsem prekine prodajo orožja tej državi, ki se ji očitajo številni zločini v Jemnu, kjer vodi vojaško posredovanje proti hutijevskim upornikom, pogosto pa so žrtve civilisti.

Glavne oboroževalke Savdske Arabije so po podatkih SIPRI-ja, stockholmskega inštituta za mirovne raziskave, sicer ZDA, Velika Britanija in Francija.