Uničenje v Rafi na jugu Gaze. Foto: EPA
Uničenje v Rafi na jugu Gaze. Foto: EPA

Med četrtkom in petkom popoldne pa so bili v izraelskih napadih ubiti 104 ljudje, 160 je bilo ranjenih, je še sporočilo ministrstvo.

V četrtek sta bili tarči napadov tudi mesti Deir el Bala v osrednji Gazi in Rafa na jugu okupiranega območja. Napadene so bile stanovanjske stavbe. V četrtek je bilo napadeno tudi mesto Gaza na severu. V soseski Zejtun je bilo ubitih 18 pripadnikov iste družine, več jih je pogrešanih.

V izraelskem zračnem napadu je bil v petek uničen tudi dom znanega palestinskega komika Mahmuda Zuaiterja, pri čemer je umrlo najmanj 23 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v Gazi.

Do zdaj so izraelske sile v Gazi od 7. oktobra ubile 29.606 ljudi, večinoma otrok in žensk, ranile pa 69.737 ljudi, od tega so številni pohabljeni, tudi veliko otrok.

Na Zahodnem bregu pa so izraelske sile v tem času ubile 406 ljudi in jih ranile 4600. Več tisoč so jih aretirale.

Pogajanja v Parizu

Medtem pa v Parizu potekajo pogovori med predstavniki Izraela, Združenih držav Amerike, Egipta in Katarja glede vojne v Gazi. Po poročanju izraelskih medijev naj bi se dogovorili o izpustitvi talcev, ki jih zadržuje Hamas, vendar mora dogovor potrditi še izraelski vladni kabinet.

Izraelsko delegacijo vodi vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea, po poročanju izraelskih medijev pa je z njim tudi vodja notranje obveščevalne službe Šin Bet Ronen Bar.

V Parizu so tudi delegacije ZDA, Egipta in Katarja. Barnea naj bi se v petek sestal ločeno z vsako pogajalsko skupino, poroča Reuters.

Vir pri palestinskem gibanju Hamas je dejal, da bi v okviru novega načrta omogočili šesttedensko prekinitev ognja ter izpustitev 200 do 300 palestinskih zapornikov v zameno za 35 do 40 talcev, ki jih zadržuje Hamas.