Prizor iz begunskega taborišča Nusejrat v osrednji Gazi. Foto: EPA
Prizor iz begunskega taborišča Nusejrat v osrednji Gazi. Foto: EPA

Izraelska vojska je sprožila silovite napade na severu Gaze, tako kopenske kot zračne.

V napadu na hišo v soseski mesta Gaza Daradž je bilo ubitih najmanj 29 ljudi. Več deset je ranjenih, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa.

Drugod v mestu na severu okupiranega območja so izraelski helikopterji napadli več domov v soseskah Zejtun, Šudžaja in Remal. Ranjenih je bilo več civilistov, poroča Vafa.

Izraelska vojska je napadla tudi begunsko taborišče Nusejrat v osrednji Gazi, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 70 ljudi, poroča Al Džazira.

Med ranjenimi sta tudi Sami Berhum in Sami Šehade, novinarja turškega medija TRT. Šehadeju so morali po napadu amputirati stopalo. Generalni direktor TRT-ja Zahid Sobaci je napad obsodil in dejal, da presega vse "moralne, zakonske in humanitarne meje".

Al Džazira navaja ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 89 ljudi, ranjenih pa 120. Številni ljudje so ujeti pod ruševinami, reševalci pa ne morejo priti do njih, je dodalo ministrstvo.

Skupaj je bilo od 7. oktobra v Gazi ubitih najmanj 33.634 ljudi, večinoma otrok in žensk. Ranjenih je 76.214 ljudi.

Nemška policija prekinila kongres o Palestini

Nemška policija je v Berlinu približno dve uri po začetku prekinila kongres o Palestini in okoli 250 udeležencev pozvala, da zapustijo dvorano.

Policija je kongres razpustila, ko se je začel neposredni prenos govora 87-letnega palestinskega raziskovalca Salmana Abuja Site. Ko je Abu Sita začel svoj govor, je v prostor vstopila policija, ki je prekinila prenos in izključila elektriko, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Udeleženci so se na posredovanje policije odzvali z glasnim nasprotovanjem.

Panevropska stranka Diem25, ki je soorganizirala dogodek, je na družbenem omrežju X objavila, da je policija zunaj stavbe pridržala več ljudi, med njimi tudi predstavnika organizacije Judovski glas za mir Udija Raza.

Eden od glavnih nastopajočih na kongresu bi moral biti tudi Gasan Abu Sita, britansko-palestinski kirurg, sicer dekan Univerze v Glasgowu, ki mu je nemška policija na berlinskem letališču prepovedala vstop v državo.

Pomoč čez novi prehod, a v nezadostnih količinah

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so v četrtek v Gazo iz Izraela čez novi prehod vstopili prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo. Gre za prehod, ki ga je vojska vzpostavila kot alternativo ponovnemu odprtju prehoda Erez na severu Gaze, s čimer naj bi se izognili poskusom izraelskih protestnikov, da preprečijo vstop pomoči v Gazo. Vojska ni sporočila, kje je ta mejni prehod, koliko tovornjakov je doseglo Gazo niti kaj je bilo na njih.

Tovor so pred tem pregledali na mejnem prehodu Kerem Šalom na jugu Gaze.

Čeprav je vojska napovedala, da bo dopustila vstop 500 tovornjakov s pomočjo v Gazo dnevno, pride na območje le delček potrebne pomoči oziroma, kot je v Rafi na jugu Gaze dejal novinar Al Džazire Hani Mahmud, "le kaplja v ocean v primerjavi s potrebami ljudi".

ZN želi neposreden stik z izraelsko vojsko

Združeni narodi potrebujejo neposreden stik z izraelsko vojsko, da bi lahko učinkoviteje in varneje dostavljali humanitarno pomoč, je dejal koordinator ZN-a za humanitarno pomoč za palestinska območja v odhodu Jamie McGoldrick.

Namesto prek posrednih uradov bi ZN in druge humanitarne organizacije morali "govoriti neposredno z ljudmi, ki streljajo", je dejal Jamie McGoldrick.

"Če imamo resen varnostni incident, nimamo vroče linije," je opozoril. Kot je pojasnil, izraelska vojska še nikoli ni sodelovala s humanitarnimi akterji v takšnem okolju in ne razumejo, kako delujejo, obenem pa humanitarne organizacije ne razumejo njihovih pričakovanj. "Obstajata določeno nezaupanje in nerazumevanje, ki ju moramo odpraviti," je dodal.

Na pomanjkljiv način obveščanja so sicer humanitarne organizacije opozarjale že pred izraelskim napadom na človekoljubno organizacijo World Central Kitchen, ko je bilo ubitih sedem ljudi.

Po mnenju McGoldricka se od 1. aprila ni veliko spremenilo niti ni opazil kakšnih resnih izboljšav, humanitarni delavci pa se še vedno bojijo za svojo varnost.

V Gazi v izraelskih napadih ubitih še 89 ljudi

Oxfam: Britanska vlada potencialno sokriva vojnih zločinov

Človekoljubna organizacija Oxfam je opozorila, da se britanska vlada izpostavlja soodgovornosti za vojne zločine v Gazi s tem, ko nadaljuje dobavo orožja Izraelu.

V Oxfamu so poudarili, da je prodaja orožja Izraelu "nezakonito, nemoralno in nedosledno" dejanje Združenega kraljestva, saj je "jasno, da se britansko orožje in komponente uporabljajo v hudih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava".

Izrael zasega zemljo na okupiranem Zahodnem bregu

Izraelski časopis Haarec medtem poroča, da je Izrael od 7. oktobra lani, ko je sprožil napade na Gazo, razglasil približno 1000 hektarjev ozemlja na okupiranem Zahodnem bregu za državnega. Obseg zasega letos je večji kot v katerem koli letu do zdaj.

Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, in Gaza sta pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

Napad naseljencev blizu Ramale

Skupina oboroženih izraelskih naseljencev je napadla palestinsko vas Kirbet Abu Fala severovzhodno od Ramale na Zahodnem bregu, pri čemer so bili ranjeni najmanj štirje Palestinci, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa. Naseljenci so tudi zažgali več vozil.

Predtem je večja skupina naseljencev napadla drugo palestinsko vas blizu Ramale Al Mugajir. Ubili so palestinskega moškega.