Izraelska vojska že več kot deset tednov izvaja operacije v Gazi. Foto: Reuters
Izraelska vojska že več kot deset tednov izvaja operacije v Gazi. Foto: Reuters

Vodja Hamasa Ismail Hanija je v sredo v Kairu razpravljal o morebitni novi prekinitvi ognja in okrepitvi dobave humanitarne pomoči v Gazo.

Predstavnik Hamasa Gazi Hamad je za katarsko televizijo Al Džazira potrdil, da si nekateri pravzaprav želijo le kratkotrajno prekinitev spopadov za nekaj dni ali tednov, s čimer pa se Hamas ne strinja.

"Izrael bo vzel talce, nato pa bo začel nov krog množičnih pobojev nad našimi ljudmi," je opozoril in dodal, da prizadevanja za končanje vojne ostajajo prednostna naloga gibanja.

Tudi Hanijev medijski svetovalec Taher Al Nono je dejal, da Hamas ni pripravljen razpravljati o izpustitvi novih talcev, dokler Izrael ne konča vojaške operacije v Gazi in se ne poveča obseg humanitarne pomoči za civiliste v palestinski enklavi.

"O vprašanju zapornikov se je mogoče pogajati, ko bosta ti dve zadevi rešeni. Ne govorimo o pogajanjih, medtem ko Izrael nadaljuje svojo agresijo. Razprava o kakršnem koli predlogu v povezavi z zaporniki se mora zgoditi po prenehanju agresije," je dejal Al Nono v pogovoru za Reuters.

Neimenovani uradnik Hamasa je medtem za BBC sporočil, da so se pogajanja v Kairu končala brez rezultatov. "Egipt je ponudil predlog za novo humanitarno premirje, vendar je Hamas idejo o tej začasni rešitvi zavrnil," je dejal in dodal, da se bodo pogajanja nadaljevala.

Biden: Pritiskamo

Po poročanju Reutersa so ZDA sporočile, da v egiptovski prestolnici potekajo "zelo resna" pogajanja o novi prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev, a so možnosti za preboj v pogajanjih negotove. Neimenovani vir je povedal, da se pogajalci pogovarjajo, katere talce bi lahko izpustili in v zameno za katere palestinske zapornike v izraelskih zaporih.

Posledice izraelskega napada v Rafi na jugu Gaze. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada v Rafi na jugu Gaze. Foto: Reuters

Izrael naj bi vztrajal, da Hamas izpusti vse preostale ženske in bolne moške, v zameno pa bi lahko izpustil palestinske zapornike, ki so bili obsojeni za huda kazniva dejanja.

"To so zelo resni pogovori in pogajanja. Upamo, da nas bodo nekam pripeljali," je v sredo novinarjem dejal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo dejal, da ne pričakuje skorajšnjega dogovora med Hamasom in Izraelom o izpustitvi talcev, čeprav je zatrdil, da "pritiskajo" na pogajalce.

Izrael pogovorov v Kairu ni uradno komentiral, vendar je izključil možnost trajne prekinitve ognja in je pripravljen le na omejene humanitarne premore, dokler ne izpolni svojega cilja uničenja Hamasa.

"Vsakdo, ki misli, da se bomo ustavili, nima stika z realnostjo," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

WHO: Na severu Gaze ni več delujočih bolnišnic

Medtem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da na severu Gaze ni več nobene delujoče bolnišnice. Kot je opozorila WHO, bolniki tam ne umirajo le zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe, temveč tudi zaradi lakote in žeje.

"Na severu dejansko ni več delujočih bolnišnic," je povedal predstavnik WHO-ja v Gazi Richard Peeperkorn. Po njegovih besedah je bila zadnja od delujočih bolnišnic na tem območju enklave arabska bolnišnica Al Ahli, vendar ponuja le še minimalne storitve, kot je prva pomoč, lajšanje bolečin in zdravljenje ran ter je preplavljena z ljudmi, ki potrebujejo nujno oskrbo.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je v sredo na omrežju X zapisal, da je bila omenjena bolnišnica pred dvema dnevoma še zadnja, ki je na severu Gaze izvajala operacije, zdaj pa operacijske dvorane ne obratujejo več.

V celotni Gazi naj bi medtem delovalo le še devet od 36 zdravstvenih ustanov.

Koordinator pomoči pri WHO-ju Sean Casey pa je sporočil, da bolniki na severu Gaze ne umirajo le zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe. "Ljudje umirajo od lakote in žeje," je dejal in dodal, da so bolnišnice tam postale hospici, bolniki pa umirajo tudi zaradi okužb ran.

Po podatkih Združenih narodov več kot 570.000 ljudem v Gazi grozi akutna lakota oziroma stradanje najresnejše kategorije. "Obseg akutne nezanesljive preskrbe s hrano je po resnosti, hitrosti poslabšanja in zapletenosti brez primere," je dejala Shaza Moghraby, predstavnica Svetovnega programa za hrano (WFP). Dodala je, da česa podobnega še nikoli ni videla. Število ljudi, ki jim grozi akutna lakota, predstavlja približno četrtino vseh prebivalcev Gaze. "Ne moremo čakati, da se razglasi lakota, preden ukrepamo," je še poudarila.

VS preložil glasovanje o resoluciji za premirje

Varnostni svet Združenih narodov je znova preložil glasovanje o resoluciji, ki bi zahtevala takojšnjo prekinitev ognja v Gazi in pospešila reševanje humanitarne krize, s katero se spoprijema palestinsko prebivalstvo.

Članice VS-ja so zaradi intenzivnih pogajanj, ki še niso prinesla potrebnega kompromisa, včeraj prestavile glasovanje na danes. Oči so uprte predvsem v ZDA, zagovornice Izraela, ki naj bi se pri glasovanju vzdržale, če bo vsebina resolucije zanje sprejemljiva.

Zaradi vojne v Gazi zaostrovanje razmer na zahodnem bregu