Mussomeli zagotavlja, da diplomati ne vohunijo. Foto: EPA
Mussomeli zagotavlja, da diplomati ne vohunijo. Foto: EPA
Pogovor z Mussomelijem in Vajglom

Medtem ko kabinet slovenskega premierja Boruta Pahorja še vedno ne komentira druge depeše v zvezi s Slovenijo, ki jo je razkril WikiLeaks, v kateri naj bi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton veleposlaništvu v Ljubljani naroča zbiranje občutljivih, tudi zelo osebnih podatkov o slovenskih politikih, pa je ameriški veleposlanik Joseph Adam Mussomeli na misiji omejevanja škode, ki jo je povzročilo razkritje. Za TV Dnevnik je opravil pogovor z Dejanom Ladiko.


Vaša ekscelenca, objavljena je bila druga depeša o zbiranju podatkov. Vprašanje, ki si ga zastavlja država in veliko Slovencev, je, ali ste tu, da vohunite za nami?
Preprost odgovor je: ne. Mislim, da večina Slovencev tega niti ne sprašuje. Diplomati ne vohunijo. To bi bilo popolnoma neprimerno.

Kako naj si razlagamo drugo depešo?
Najprej bi rad povedal nekaj stvari. Vse je treba vedno obravnavati v kontekstu. To so izseki, ne celotna slika. Če film traja več ur, lahko dajo sekundni izseki izkrivljen vtis. Če pa je depeša pristna, je nisem prebral in v svoji 30-letni diplomatski karieri še nisem videl česa podobnega. In tudi, če je res, kar piše v njej, sam tega ne bi počel, niti tega ne bi dovolil početi podrejenim.

Včeraj sem govoril z g. Frednom. Tudi on je rekel, da tega ne bi naredil. Zbirali naj bi številke kreditnih kartic. To bi bilo neprimerno in neetično. Včeraj sem se pošalil, da ima Amerika tolikšen proračunski primanjkljaj, da moramo zbrati številke čim več kreditnih kartic. Vsekakor je to neumno početje, ki se ga diplomati ne bi smeli lotiti.

Zakaj bi potrebovali take podatke?
Saj jih ne potrebujemo. Potrebujemo biografske podatke. Kdaj in kje sta se predsednik in premier rodila, katere jezike govorita. Vse to je koristno in primerno. Koliko otrok imata, kaj počnejo otroci. Ko se voditelji srečajo, morajo vedeti kaj drug o drugem. Če pa jih ne nameravate prisiliti, da plačajo večerjo, ne potrebujete številk njihovih kreditnih kartic.

Ali navodilo še velja?
Rekel sem že, da sam tega nikoli nisem počel. Ni ravno navodilo, če pa je, se zanj nismo zmenili.

Kaj še lahko pričakujemo? Veste še za druge depeše o Sloveniji?
Domnevno jih je nekaj sto. Obravnavajo lahko vsako zadevo, ki je pomembna za državo: Afganistan, Nato, Srednjo Evropo, Balkan, gospodarske zadeve. O posledicah ali točnosti ne morem ugibati.

Ali bi lahko škodovale odnosom med državama?
Predvidevam, da trajne škode ne bo.

Omenili ste, da te depeše morda niso popolnoma točne.
Ne vem. Imamo izkušnje iz leta 2005, ko je FBI-ju ušlo nekaj brzojavk, a je bila objavljena vsebina prirejena, ni bila točna. Ne smemo zanemariti možnosti, ki jo sam poznam s Filipinov, da so bile nekatere depeše prirejene.

Ali morate zdaj opraviti kakšno preiskavo?
Mi ne, ampak Washington zanesljivo preiskuje, kako se je to zgodilo, kdo je kriv. To ni naša stvar.

O zadevi govorite zelo odkrito. To za veleposlanika ni običajno. Ali skušate s takim pristopom popraviti že storjeno škodo?
Kot osebni predstavnik predsednika lahko presojam, kako urejati odnose z državo, v kateri sem. Domnevam, da me bo Washington pri tem podprl.

Pogovor z Mussomelijem in Vajglom