Ameriški otroci preživijo dolge ure ob igranju videoiger. Foto: EPA
Ameriški otroci preživijo dolge ure ob igranju videoiger. Foto: EPA
Joe Biden na srečanju s predstavniki igralniške industrije. Foto: EPA
Številni kongresniki pravijo, da svojim otrokom ne pustijo igrati nasilnih videoiger. Foto: EPA

60 milijard dolarjev vredna industrija se je znašla pod hudimi političnimi pritiski z obeh polov, pri čemer kritiki trdijo, da so nasilne virtualne podobe pripomogle h kulturi nasilja.
Ameriški podpredsednik Joe Biden se je v petek srečal s predstavniki industrije, s katerimi se je pogovarjal o njihovih strahovih in pomislekih.

Čeprav ni nobenega dokaza o povezavi med videoigrami in strelskim pokolom Adama Lanze v Newtownu v Connecticutu, zahtevajo nasprotniki industrije zvezno raziskavo o vplivu nasilnih iger in posebna opozorila, kot jih denimo najdemo na cigaretnih škatlicah.

"Connecticut je spremenil stvari," je za New York Times povedal republikanski kongresnik Frank R. Wolf, velik kritik "šokantnega nasilja" v videoigrah. "Ne vem, kaj bomo storili, ampak nekaj bomo."
Nasprotujoči si izsledki
Obamova administracija je po decembrskem pokolu, v katerem je bilo ubitih 20 otrok, začela preučevati orožarske zakone in se zavezala k reformam. A pod drobnogled so politiki vzeli tudi nasilno medijsko kulturo, pa tudi zakonodajo in politiko o duševnem zdravju. "Trinožnik ima tri noge, in ta je ena izmed njih," je dejal Wolf o videoigrah.

Študije o vplivu nasilja v videoigrah so dale nasprotujoče si izsledke, večinoma pa so ovrgle teze, da naj bi imele igre kak večji vpliv na dejanja posameznikov. Nekateri menijo, da videoigre naredijo uporabnike manj občutljive na nasilje.

Poenoteni nasprotniki
Zanimivo je, da so videoigre in nasilni hollywoodski filmi postali ena redkih tem, pri kateri se zdi, da niso dokaj enotni zgolj republikanci in demokrati, ampak tudi Nacionalna orožarska zveza (NRA), do zdaj ljubiteljica tovrstnih iger virtualnih strelskih obračunov. Prebivalci Southingtona v Connecticutu, nedaleč od osnovne šole Sandy Hook, so celo organizirali javni sežig videoiger.

Biden za zdaj zadržuje presojo posledic videoiger, predstavniki industrije pa se po pokolu intenzivno sestajajo s člani kongresa in drugimi vplivnejšimi politiki ter zbirajo raziskave, ki govorijo v prid njihovim argumentom, in pravna mnenja.
Izdelovalci videoiger so od leta 2008 porabili več kot 20 milijonov dolarjev za zvezno lobiranje in še milijone za kampanjske donacije.