Zapornik v zaporu v Guantanamu stane ZDA več kot 10-krat več kot zapornik v ameriških najstrožje varovanih zaporih. Foto: EPA
Zapornik v zaporu v Guantanamu stane ZDA več kot 10-krat več kot zapornik v ameriških najstrožje varovanih zaporih. Foto: EPA

Vsak zapornik v Guantanamu stane ZDA več kot 900.000 dolarjev na leto, kar je veliko več, kot znaša strošek zapornika v ameriških najstrožje varovanih zaporih. Ta znaša namreč od 60.000 do 70.000 dolarjev na leto. V Guantanamu je 166 zapornikov, zapor pa tako porabi več kot 150 milijonov dolarjev letno.

"To bo morda tisto, zaradi česar bomo končno zaprli zapor. Stroški so astronomski, ko jih primerjaš s stroški priprtja nekoga v Združenih državah," je dejal podpredsednik ameriškega možganskega 'trusta' Center za ameriški napredek Ken Gude.

Stroški so tako visoki zaradi odročne lokacije in slabih mednarodnih vezi med ZDA in Kubo, zaradi česar morajo biti hrana, gradbeni materiali in druge dobrine z ladjami pripeljani od drugod.

Kot poroča Reuters, znaša 900.000 dolarjev, kolikor so letni stroški za enega zapornika, toliko, kot je bilo namenjenih sedmim ameriškim zveznim državam za pomoč pri zagotavljanju doma pripravljenih obrokov za starejše občane.

Množična gladovna stavka in novo mučenje
Od 166 zapornikov jih kar 130 gladovno stavka, pravijo njihovi zagovorniki. Uradna številka je sicer 100. Stavka se je začela 6. februarja, povod zanjo pa je bila preiskava Koranov zapornikov, kar so sami razumeli kot religiozno oskrunitev. Zapornikom so bile, tako njihovi odvetniki, odvzete tudi njihove osebne stvari. Protest je kmalu prerasel v proteste proti neskončnim priprtjem.

Zaradi slabega stanja zapornikov so jih v zaporu začeli prisilno hraniti, kar je urad ZN-a za človekove pravice že označil za obliko mučenja. Ta praksa je tudi prepovedana po mednarodnem pravu, je pojasnil predstavnik visokega predstavnika ZN-a za človekove pravice Rupert Coville.