Zaradi alkoholizma Rusinje umrejo 13 let prej kot Američanke. Foto: EPA
Zaradi alkoholizma Rusinje umrejo 13 let prej kot Američanke. Foto: EPA
Rusija
Vsak čas ali kraj je priložnost za kozarček ali dva. Foto: EPA

V skladu z nacionalno strategijo boja proti kriminalu in z alkoholizmom povezanim boleznim so se mestne oblasti v Moskvi odločile prepovedati prodajo pijač z več kot 15 odstotki alkohola med deseto uro zvečer in deseto uro dopoldne. Ukrep ne bo veljal za bare in restavracije.

Prepoved v Moskvi je del ukrepov za zmanjšanje uživanja alkohola med Rusi, ki jih je lani ukazal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev kot del boja proti nezadržnemu upadanju števila prebivalcev.

Medvedjev je alkoholizem označil za "nacionalno katastrofo", ki spodkopava javno zdravje in ovira gospodarstvo. Za zajezitev tega problema ima ruska vlada načrte za zvišanje trošarin na alkohol in tobak.

V alkoholizmu pa očitno ne vidi težav finančni minister Aleksej Kudrin, ki je ob pozivu k večji porabi alkohola in cigaret pojasnil, da bi to pripomoglo k večjemu prilivu davčnih prihodkov, ki bi jih porabili za socialne storitve.

"Če pokadite škatlico cigaret, s tem pomagate reševati socialne probleme, kot je spodbujanje rasti prebivalstva in dvigovanje števila rojstev," je dejal Kudrin in dodal, da bi "ljudje morali razumeti: tisti, ki pijejo, tisti, ki kadijo, bolj pomagajo državi."

Alkoholizem že terja svoj davek
Rusi sicer že brez poziva finančnega ministra upoštevajo njegove nasvete, saj delež prebivalcev, ki uživajo alkhol in se predajajo cigaretnim užitkom, kar velik. Tako v Rusiji kadi 65 odstotkov moških, poraba alkohola, predvsem nacionalne pijače - vodke, pa znaša 18 litrov čistega alkohola na leto.

Vse to ima izjemno negativne posledice, saj zaradi zlorabe alkohola v Rusiji letno umre okoli pol milijona ljudi, pričakovana življenjska doba pri moških pa je celo nižja kot v državah v razvoju, kot sta Bangladeš in Honduras.

V Moskvi so prepoved nočne prodaje alkohola uvedli že prej, a so naredili izjemo in dovolili prodajo v 800 trgovinah. Mestni svet je tokrat odločen iti do konca in zagotavlja, da ne bo več izjem. Tistim trgovinam, ki bodo kršile prepoved, tako zdaj grozi izguba dovoljenja.