Oblasti so se na referendum dobro pripravile, saj so na ulice velikih mest poslale enote za boj proti demonstrantom. Foto: EPA
Oblasti so se na referendum dobro pripravile, saj so na ulice velikih mest poslale enote za boj proti demonstrantom. Foto: EPA

Ustava naj bi od zdaj omogočala lažje zapiranje ljudi, osumljenih sodelovanja s teroristi, prepovedane pa bi bile tudi stranke, ustanovljene na verski podlagi, ali celo tiste, ki so versko opredeljene.

Že pol stoletja vladajoča Narodna demokratična stranka zatrjuje, da so amandmaji namenjeni le povečanju moči parlamenta. Opozicija je nasprotno prepričana, da je glavni namen amandmajev omejitev dostopa opozicije do oblasti, predvsem vplivne Muslimanske bratovščine. Ta v parlamentu že zdaj zaseda petino sedežev, v prihodnje pa naj bi jih ob naraščanju nezadovoljstva nad zdajšnjo oblastjo imela še več.

Kritike tudi iz Washingtona
Udeležba na referendumu naj bi bila tradicionalno zelo majhna, čeprav skušajo oblasti to popraviti z organizacijo avtobusnih prevozov uradnikov in drugih državnih uslužbencev na volišča.

Referendum kritizirajo tudi v tujini, in sicer nevladne organizacije, pa tudi Washington, sicer zavezniki Egipta na Bližnjem vzhodu. Kritiki v opoziciji so prepričani, da želi danes že priletni predsednik države Hosni Mubarak z njihovo zajezitvijo svojemu sinu Gamalu olajšati pot na oblast.