V palestinski enklavi ob Sredozemskem morju živi skoraj dva milijona Palestincev. Foto: Reuters
V palestinski enklavi ob Sredozemskem morju živi skoraj dva milijona Palestincev. Foto: Reuters
Šejaija
Izrael je pozval prebivalce Šedžaije, naj zapustijo območje. Foto: Reuters
Število žrtev v Gazi skokovito narašča. ZN opozarja, da je velika večina žrtev civilistov. Foto: Reuters
Izraelski tank
Izraelci so v Gazo prodrli tudi s tanki. Foto: Reuters
Prebivalci soseske Šedžaija na begu pred izraelskim obstreljevanjem. Pobegniti pa nimajo kam, saj je 360 kvadratnih kilometrov velika palestinska enklava pod popolno zaporo Izraela pa tudi Egipta. Foto: Reuters
Krvava nedelja v Gazi

V enem izmed najbolj krvavih dnevov od začetka izraelske vojaške operacije v Gazi je bilo skupno ubitih 96 Palestincev. Najhujši izraelski napad se je zgodil v soseski Šedžaija, v kateri so po silovitem izraelskem bombardiranju iz zraka in s topovi trupla ležala raztresena na ulicah, medtem ko si je več tisoč ljudi skušalo poiskati varno zatočišče v lokalni bolnišnici, ki je že tako prenatrpana z ranjenci.

Izraelska vojska je sporočila, da je Hamas na napad odgovoril s protitankovskimi raketami in težkim orožjem. Strani sta se sicer dogovorili za dveurno premirje, ki pa ni zdržalo več kot nekaj minut. Za kršitve Izraelci in Palestinci krivijo drug drugega.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je Izrael obtožil pokola in razglasil tridnevno žalovanje. Oglasila se je tudi Arabska liga. Vodja krovne arabske organizacije Nabil El Arabi meni, da je izraelski napad na severovzhodu palestinske enklave vojni zločin.

Ameriški predsednik Barack Obama je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem izrazil "veliko zaskrbljenost" nad naraščanjem števila žrtev v Gazi. To je bil že drugi pogovor med voditeljema v treh dneh. Obama je še dejal, da bo v Kairo kmalu odpotoval državni sekretar John Kerry in zahteval takojšnjo ustavitev konflikta.

Netanjahu je v pogovoru za CNN izrazil obžalovanje zaradi civilnih žrtev med Palestinci, a je zanje obtožil gibanje Hamas, ki se po njegovih besedah "skriva za njimi". "To je dvojni vojni zločin," je prepričan.

Najhujše izgube za Izrael
Napadi izraelske vojske na Gazo se nadaljujejo trinajsti dan, Izrael pa je še razširil kopensko ofenzivo. Izraelska vojska je sporočila, da so utrpeli najhujše izgube v eni bitki v zadnjih nekaj letih, saj je bilo ubitih 13 njihovih vojakov. Predtem je Hamas sporočil, da so obkolili izraelske vojake in detonirali razstrelivo okoli njihovega vojaškega vozila.

Skupno je bilo do zdaj ubitih 18 izraelskih vojakov in dva civilista.

Zdravniki sporočajo, da je v Šedžaiji na stotine ranjencev. Med žrtvami so po besedah predstavnika palestinskega ministrstva za zdravje Ašrafa Al Kidre tudi štirje otroci iz družine višjega Hamasovega poveljnika Kalila Al Haje.

Izraelska vojska napad na omenjeno sosesko upravičuje s tem, da je bilo od začetka izraelske ofenzive, 8. julija, iz Gaze na Izrael izstreljenih 140 raket.

Al Kidra je poudaril, da so izraelske sile reševalnim vozilom preprečile dostop do domov žrtev kljub poskusom usklajevanja prek Mednarodnega odbora Rdečega križa, poroča palestinska tiskovna agencija Maan. "Izraelske zasedbene sile so Rdečemu križu dejale, da je Šedžaija zaprto območje zaradi vojaških operacij," je dejal Al Kidra, a so se reševalne ekipe odločile tvegati in se prebiti do žrtev kljub izraelskim ukazom.

Doseženo premirje kmalu prekinjeno
Izrael in Hamas sta sicer privolila v večurno humanitarno ustavitev spopadov, da bi lahko Mednarodni odbor Rdečega križa evakuiral mrtve in ranjene iz Šedžaije, predmestja mesta Gaza, ki ga Izrael silovito obstreljuje.

Spopadi pa so spet izbruhnili po manj kot eni uri premirja. Izraelska vojska je dejala, da so na njene vojake streljali kmalu po začetku premirja, zaradi česar je obnovila napade. Hamas se še ni odzval na izraelske obtožbe. Hamas je sicer že pred dosego premirja sporočil, da ga je Izrael sprva zavrnil.

V Gazi je bilo do zdaj v izraelskih operacijah po zadnjih podatkih ubitih 425 Palestincev, več kot dva tisoč pa je ranjenih. Združeni narodi ugotavljajo, da je velika večina žrtev civilistov.

ZN je ob tem še opozoril, da mu zmanjkuje zalog za pomoč več kot 50.000 ljudem, ki so zatočišče pred obstreljevanjem poiskali v šolah ZN-a v Gazi. Število ljudi, ki bežijo, je veliko večje, kot so pričakovali, saj tako Izrael kot Egipt vztrajata pri zapori meje.

Izraelska vojska je v Gazo napotila dodatne sile, njihov cilj pa je, pravi vojska, zagotoviti Izraelcem varno življenje. Vojska je kopensko ofenzivo začela v četrtek po desetih dneh letalskih napadov in napadov z morja.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da sta v spopadih v Gazi danes umrla še dva izraelska vojaka. Število smrtnih žrtev med izraelskimi vojaki je tako naraslo na pet, že prej pa sta umrla dva izraelska civilista.

Pogovori o premirju
O možnostih premirja naj bi se danes v Katarju pogovarjala palestinski predsednik Mahmud Abas in politični voditelj gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze, Kaled Mešal. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pa danes začenja turnejo na Bližnjem vzhodu. Do konca prihodnjega tedna bo obiskal Katar, Kuvajt, Jeruzalem, Ramalo in Aman.

Krvava nedelja v Gazi