Poslopje ZN-ovega Programa za hrano je načeloma dobro varovano, a so vseeno podstavili bombo. Foto: Reuters
Poslopje ZN-ovega Programa za hrano je načeloma dobro varovano, a so vseeno podstavili bombo. Foto: Reuters

Bomba je eksplodirala pred vhodom v stavbo, kjer ima sedež Svetovni program za hrano in ki je sicer močno varovana. Šlo je za samomorilski napad, kjer se je napadalec razstrelil v preddverju stavbe. Predstavnik policije Bani Amin je povedal, da je napadalcu, ki je bil star med 22 in 25 let, kljub strogim varnostnim ukrepom, kameram in detektorjem uspelo v poslopje prinesti osem kilogramov eksploziva.

V napadu so bili ubiti štirje ljudje, Iračan, ki je delal v Svetovnem programu za hrano, dve Pakistanki in en Pakistanec. Podatki o ranjenih se razlikujejo. Pakistanska policija poroča, da je bilo ranjenih najmanj šest Pakistancev, neki predstavnik varnostnih sil pa je dejal, da je bilo ranjenih osem ljudi, med njimi več kot polovica tujcev.

Odgovornosti za napad še ni prevzel nihče, napad pa je ostro obsodil pakistanski premier Jusuf Raza Gilani, ki je tudi odredil preiskavo. Združeni narodi so sporočili, da so iz varstvenih razlogov do nadaljnjega zaprli vse svoje urade v Pakistanu, iz Svetovnega programa za hrano pa so sporočili, da je to tragedija za program in za vso humanitarno skupnost v Pakistanu.

Napadi talibanov vse pogostejši
Napad se je zgodil po tem, ko so talibanski uporniki zagrozili z maščevanjem smrti svojega vodje Baitulaha Mehsuda, ki je bil ubit avgusta v ameriškem raketnem obstreljevanju. Gre pa za najhujši napad v zadnjih treh mesecih v Islamabadu, kjer je varnost močno poostrena.

Tudi sicer se napadi talibanskih upornikov v Pakistanu vrstijo. Samo prejšnji teden je v dveh samomorilskih napadih na severozahodu Pakistana umrlo 16 ljudi. Tuji dopisniki poročajo, da zadnji napadi kažejo na to, da se Talibani vse bolj krepijo.