Keith O'Brien je sprva nameraval odstopiti prihodnji mesec, ko bo dopolnil 75 let. Foto: Reuters
Keith O'Brien je sprva nameraval odstopiti prihodnji mesec, ko bo dopolnil 75 let. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Britanec se konklava ne bo udeležil, saj si ne želi, da bi bila medijska pozornost usmerjena nanj. Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je njegov odstop z mesta nadškofa St. Andrewsa in Edinburgha že sprejel, so sporočili iz Vatikana. Papež bo zdaj imenoval apostolskega upravitelja, ki bo vodil nadškofijo, dokler ne bo imenovan O'Brienov naslednik.

Papež Benedikt XVI. je spremenil kanonsko pravo tako, da se bodo kardinali lahko na konklavu zbrali prej, kot to določa zakon.

O'Brien, ki je veljal za najuglednejšo osebo Rimskokatoliške cerkve na Otoku, sicer vztrajno zanika obtožbe, da se je pred več kot 30 leti duhovnikom "skušal približati na neprimeren način". Zaradi tega so ga tudi prijavili Svetemu sedežu.

"Čas za mlajšega papeža"
Kardinal bi moral sodelovati na marčnem konklavu, na katerem bodo kardinali izvolili novega papeža, a se zaradi odstopa to zdaj ne bo zgodilo. Pred tem je dejal, da se še ni odločil, kdo bi moral naslediti 85-letnega Benedikta XVI., ki se 28. februarja umika, meni pa, da bi bil čas za imenovanje mlajšega papeža, morda iz katere izmed držav v razvoju.

Njegov odstop pomeni hud udarec za Cerkev na Škotskem, hkrati pa tudi za Rimskokatoliško cerkev na splošno, saj se ta bojuje z obtožbami o notranji korupciji in finančnih prevarah, še vedno pa ni odgovorila niti na številne obtožbe o spolnih zlorabah.

"Jezus o celibatu ni govoril"
74-letni kardinal je sicer znan po tem, da je zaradi svojih odkritih in neposrednih pogledov na homoseksualnost pogosto razburil cerkvene kroge. Pred dnevi je tako v pogovoru za BBC dejal, da bi po njegovem mnenju katoliški duhovniki morali imeti pravico do poroke in otrok. Dejal je, da pravila Cerkve, ki zahtevajo celibat duhovnikov, "niso božanskega izvora" in da bi jih bilo treba vnovič preučiti.

"Številni duhovniki so se med opravljanjem duhovniške službe le s težavo uklonili pravilom celibata. Čutili so potrebo po sopotnici, ženski, s katero bi se lahko poročili in imeli družino," je dejal kardinal in nadaljeval: "Celibat duhovščine, morebitna poroka duhovnikov - Jezus ni o tem povedal ničesar."