Foto: EPA
Foto: EPA

Predlog bo zdaj obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta.

Predlog med drugim predvideva, da ne bi uvedli novih nadzorov nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države. Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora.

Zakonodajni predlog bo zdaj obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta, kjer je pričakovati več težav pri sprejemanju. Lordska zbornica lahko zakon dopolni.

Zakon v taki obliki sporen

Če bi bil zakon, ki ureja trgovanje v Združenem kraljestvu po brexitu, sprejet v trenutni obliki, bi kršil ključne dele protokola o Severni Irski. Gre za del izstopnega sporazuma, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Predlog je močno razburil Bruselj, ki je zahteval umik spornih določil do konca septembra, torej do srede. London je zavrnil ta ultimat, tako da sporna določila ostajajo v predlogu. EU zato preučuje vse pravne možnosti odziva.

Danes se je sicer v Bruslju začel deveti krog pogajanj o prihodnjih odnosih med stranema po brexitu, v katerih do zdaj ni bilo večjega napredka.