Brown je že tedne pod velikim pritiskom javnosti in političnih nasprotnikov. Foto: EPA
Brown je že tedne pod velikim pritiskom javnosti in političnih nasprotnikov. Foto: EPA

Vodja laburistov je začel pravo medijsko kampanjo za izboljšanje svoje medijske podobe in daje intervjuje kot po tekočem traku. "Odločen sem voditi laburiste na prihodnjih splošnih volitvah. Moramo zmagati in bomo zmagali," je bojevito dejal za News of the World. Na položaju želi ostati predvsem zato, da bi pomagal Britancem skozi težek čas recesije. V nasprotju z zgoraj navedenim pa je v nenavadno čustvenem intervjuju za Guardian potarnal, da so ga kritike na njegov račun izjemno potrle, in ob tem dodal, da "bi se lahko že takoj jutri od vsega poslovil".

"Vse tisto, kar spremlja oblast, me sploh ne zanima. Ne bi me motilo, če se nikoli več ne bi vrnil na Downing Street. Prav nič me ne bi skrbelo in najbrž bi bilo dobro za moje otroke. Nisem tak posrednik informacij, ko bi si želel biti," je dejal.

Na nedavnih evropskih in lokalnih volitvah so Brownovi laburisti doživeli hud poraz, zaradi česar so se na prvaka stranke zgrnili številni pozivi k odstopu, tudi znotraj stranke, več ministrov pa je odstopilo.

A kot kaže, se temni oblaki nad premierjem še zdaleč niso razgrnili, saj se na naslovnice britanskih časnikov znova vračajo finančni škandali. Britanski davkoplačevalci so ogorčeni nad ravnanjem vlade, ki je v četrtek na spletni strani sicer objavila domnevno neupravičene izdatke poslancev, a so bili vsi računi zatemnjeni. Pod drobnogledom bo najmanj pet laburističnih poslancev, ki so osumljeni oddaje lažnih podatkov v poročilu.

Škandal je izbruhnil po objavi člankov, ki so razkrili nečednosti poslancev: ti so zahtevali povračilo stroškov za številne izdatke - od čiščenja bazenov, plačevanja čistilk, čiščenja dimnika, menjave žarnic, kupovanja televizorjev, plenic in bonbonov do hrane za pse. A javnost so najbolj razjezila stanovanjska posojila za hiše in stanovanja, do katerih so upravičeni tisti poslanci, ki imajo stalno bivališče prijavljeno zunaj Londona.