Češki premier in ameriški predsednik sta sproščeno klepetala v Ovalni pisarni. Foto: EPA
Češki premier in ameriški predsednik sta sproščeno klepetala v Ovalni pisarni. Foto: EPA
Protiraketni ščit
Na Češkem bo postavljena radarska enota ščita. Foto: EPA

Ameriški predsednik, ki se je v Washingtonu pogovarjal s češkim premierjem Miroslavom Topolankom, je bil po pogovorih vidno zadovoljen, a sogovornika kljub pričakovanjem večine vpletenih še nista sklenila dokončnega dogovora.

Topolanek je novinarjem po sestanku z Bushem pojasnil, da je pred dokončnim podpisom dogovora o postavitvi ameriškega ščita na češkem ozemlju treba rešiti še nekaj malenkosti oz. "tri besede" v sporazumu, povezane z varovanjem okolja in spoštovanjem okolijskih standardov na Češkem.

"Raketni ščit ni usmerjen proti Rusiji"
Bush je po sestanku povedal tudi, da so pogajanja zapletena in da gre za oblikovanje dogovora o statusu ameriških sil na Češkem. Še enkrat je ponovil, da postavitev dela protiraketnega ščita v Evropi ni usmerjena proti Rusiji, ampak samo proti državam, ki podpirajo ekstremistične ideologije in ki lahko ogrozijo mir, kot je po njegovem mnenju Iran.

Na Češkem bodo ZDA namestile radar, skupaj s prestreznimi raketami na Poljskem pa bo tvoril del ameriškega protiraketnega ščita v Evropi.

Češka kmalu brez vizumov za ZDA
Sta pa Bush in Topolanek v Washingtonu govorila tudi o memorandumu o razumevanju glede odprave vizumov za češke državljane, ki sta ga že v torek podpisala ameriški minister za domovinsko varnost Michael Chertoff in češki notranji minister Ivan Langer. Podpis je Topolanek označil kot "uresničev zgodovinskih sanj vseh Čehov", Bush pa je povedal, da memorandum še ni zadnje poglavje, a da je Češka zdaj glede odprave vizumov pred vsemi drugimi in da je prepričan, da bo dokončni dogovor kmalu pod streho.

B. T.