Riceova je dejala, da bo Poljska s posodobljeno zračno obrambo boljša zaveznica Nata. Foto: EPA
Riceova je dejala, da bo Poljska s posodobljeno zračno obrambo boljša zaveznica Nata. Foto: EPA
Letališče Debrzno
Najverjetnejšji kraj za postavitev ščita na Poljskem je zapuščeno letališče Debrzno. Foto: EPA
Dogovor ZDA-Poljska

V zameno za "gostovanje" bodo Američani Poljakom pomagali pri posodobitvi zračne obrambe, sta sklenila ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski. ZDA želijo na Poljskem namestiti deset prestreznih raket, na Češkem pa radar; akcija naj bi stala okoli 3,5 milijarde ameriških dolarjev. S takšnim sistemom naj bi se zaščitili pred grožnjo Irana in nekaterih manjših držav.

Podrobnosti še v zraku
"O nekaterih stvareh se moramo še pogovoriti, zato s pogajanji nismo še končali. Rekel bi, da smo na polovici poti," je o srečanju menil Sikorski. Strani bosta zato zdaj pospešili pogajanja za pripravo končnega sporazuma, ki naj bi ga premier Donald Tusk in predsednik George Bush podpisala marca v Washingtonu.

Kaj si bo izpogajala Poljska?
Sikorski je že pred srečanjem dejal, da Poljska meni, da je Iran ne ogroža, niti kakšna druga država z Bližnjega vzhoda, da pa širjenje orožja za množično uničevanje in raketne tehnologije pomeni izziv v prihodnjih letih. Na politični ravni pa si Poljska želi tudi odpravo vizumov za svoje državljane, ki potujejo v ZDA.

Poljski premier Tusk je januarja predlagal, da bi načrtovani ameriški protiraketni ščit sčasoma postal del evroatlantskega, evropskega in Natovega varnostnega sistema.

Rusi vihajo nos
Nameščanje protiraketnega ščita na Poljskem pa zelo jezi Ruse, ki grozijo, da bodo proti Poljski namerili jedrske rakete, saj gre v resnici za ogrožanje ruskih interesov. Poljaki zatrjujejo, da ščit ni namenjen njim, temveč "tistim, ki želijo biti naši sovražniki". Riceova pa je Ruse pomirila, da ščit nikakor ni naslednik "vojne zvezd" nekdanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana.

Poljska zanesljiva partnerica
Poljska je izmed vseh nekdanjih socialističnih držav postala največja zaveznica ZDA, svoje vojake je poslala tako v Afganistan kot Irak. Vlada premierja Donalda Tuska, ki je po novembrskih volitvah oblast prevzel od Jaroslawa Kaczynskega, namerava do oktobra iz Iraka umakniti še zadnjih 900 vojakov, število vojakov v Afganistanu pa je povečala za 400, tako da jih ima v tej azijski državi skupaj 1.600.

Ščit sestavljen iz štirih komponent
Ameriški protiraketni ščit (NMD = national missile defense) je ogromen protiraketni obrambni sistem, ki naj bi ga sestavljali radarji in balistične rakete, zaznal pa naj bi izstrelke z jedrskimi, kemičnimi in biološkimi konicami in jih sestrelil. Temeljni elementi sistema so prestrezne rakete in visoko zmogljive radarske postaje, kjer naj bi radarji usmerjali prestrezne raktere k cilju in dosegli njegovo uničenje z neposrednim zadetkom. Sistem, v katerega ZDA vsako leto vložijo približno deset milijard dolarjev, je sestavljen iz kopenske, zračne, vesoljske in pomorske komponente.

A. P.

Dogovor ZDA-Poljska