Sporna karikatura, ki je dvignila kar nekaj prahu. Foto: EPA
Sporna karikatura, ki je dvignila kar nekaj prahu. Foto: EPA
Pred štirimi leti so sporne karikature Mohameda povzročile pravi vihar. Foto: EPA

Karikaturist Sean Delonas je narisal karikaturo, na kateri policista ubijeta šimpanza, poleg pa je napis "Zdaj bodo morali najti nekoga drugega, da bo napisal naslednji stimulacijski zakon." Številni so v karikaturi prepoznali primerjavo Obame s šimpanzom. V današnjem uvodniku se je časopis opravičil vsem, ki so jih užalili. Poudarili so, da so se s karikaturo želeli ponorčevati iz slabo napisanega stimulacijskega zakona, nikakor pa ne iz predsednika.

Karikatura naj bi združevala dve zgodbi: zgodbo o 787 milijard dolarjev vrednem zakonu o gospodarski stimulaciji in zgodbo o 90 kilogramov težkem šimpanzu iz Stamforda, ki je pobesnel in hudo ranil eno osebo, zaradi česar ga je policija ustrelila.

Številnim se je zdela primerjava Obame z ustreljenim šimpanzom žaljiva, zaradi česar so v četrtek pod vodstvom temnopoltega aktivista Ala Sharptona pred sedežem podjetja News Corp., katerega lastnik je Rupert Murdoch, potekale demonstracije. Sharpton in somišljeniki so prepričani, da ni šlo le za prekoračitev meje dobrega okusa in humorja, temveč da je šlo za odkrit rasizem. New York Post je sicer odkrito prorepublikanski časopis.

Časopis se je sicer sprva branil, da gre le za parodijo na washingtonsko politiko, vendar pa je Sharpton dejal, da gre za izkoriščanje močne podobe v zgodovini razisma proti temnopoltim v ZDA. "Če mislijo, da smo šimpanzi, bodo zdaj videli, da smo levi."

Spomin na karikaturo Mohameda
Veliko večje razsežnosti kot ameriška karikatura pa so imele karikature preroka Mohameda, ki jih je danski časopis Jyllands-Posten prvič objavil septembra 2005. 12 karikatur preroka Mohameda, vključno z eno, na kateri je bil začetnik islama prikazan z bombo v turbanu, je izzvalo oster odziv muslimanov. Pri časniku so se zagovarjali s svobodo govora, a ni jim uspelo zajeziti gneva muslimanov po vsem svetu, ki so skandinavski državici napovedovali sveto vojno in sežigali danske zastave skupaj z ameriškimi. V številnih muslimanskih državah so izbruhnili močni protesti, ki so zaostrili odnose med muslimanskim in nemuslimanskim svetom.

K. T.