Britanci opozarjajo, da mora Nato stopnjevati napade na cilje v Libiji. Foto: EPA
Britanci opozarjajo, da mora Nato stopnjevati napade na cilje v Libiji. Foto: EPA
Moamer Gadafi
Gadafi je pred dnevi Natu zabrusil, da je na kraju, kjer ga ne morejo ubiti - v srcih milijonov Libijcev. Foto: EPA

General David Richard, vodja britanskega obrambnega osebja, je dozdajšnjo vojaško kampanjo Nata v Libiji označil kot "pomemben uspeh", a dodal, da bo treba storiti še več. "Če ne bomo okrepili operacije, se lahko zgodi, da se bo Gadafi obdržal na oblasti. Trenutno Nato ne napada infrastrukture v Libiji. A če hočemo povečati pritisk na Gadafijev režim, moramo resno premisliti o povečanju števila tarč," je general dejal za Sunday Telegraph.

"Premier se strinja z mano"
Mnenje Richarda naj bi delili tudi drugi višji Natovi vojaški predstavniki, ki trdijo, da bi bilo povečanje tarč na tanke in poveljstva legitimno, a bi zahtevalo podporo članic, saj odstranitev Gadafija ni posebej specificiran vojaški cilj akcije, ki poteka na osnovi resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov. Richard meni, da bi bilo "v skladu s pravili", če bi Gadafija ubili v napadu na poveljniški center. "Premier (David Cameron) in jaz se popolnoma strinjava, da je edina rešitev tega konflikta Gadafijev sestop z oblasti," je še dejal general.

Cilje naj bi že razširili
Britanski obrambni minister Liam Fox je za BBC-jevo oddajo Politics Show razkril, da so že povečali število tarč v Libiji. "Bili smo zelo jasni, da je sprejemljivo uničiti Gadafijeve tanke in vojaška vozila, če neposredno grozijo civilistom," je dejal.

Skoraj tri mesece po začetku upora proti dolgoletni Gadafijevi vladavini so boji med vladnimi silami in uporniki na večini front skoraj obstali, Gadafi pa zavrača vse pozive k odstopu. Letala severnoatlantskega zavezništva so ustavila vladne enote, ki so napadale libijske upornike, ni se pa uresničila želja nekaterih zahodnih držav po padcu Gadafijevega režima.

Uporniki ne načrtujejo napredovanja proti Tripolisu
Libijski uporniki naj bi prevzeli popoln nadzor nad pristaniškim mestom Misrata. Upornik Abdel Salam je povedal, da so razmere v Misrati, kjer je v več kot dveh mesecih spopadov umrlo več kot tisoč ljudi, "skoraj zamrznjene" in da uporniške sile trenutno ne načrtujejo napredovanja proti Tripolisu.

Vzhodno od prestolnice Tripolis sta odjeknili dve siloviti eksploziji. Prebivalec Tadžure, predmestja Tripolisa, je povedal, da so slišali dve siloviti eksploziji, katerih vzroka ne poznajo. Tadžura, kjer je več vojaških poslopij in radarjev, Natova letala skoraj dnevno napadajo od začetka posredovanja 19. marca.

Libijska uradna tiskovna agencija JANA je poročala, da Natova letala obstreljujejo vojaške in civilne položaje v mestu Zuara, ki leži 120 kilometrov zahodno od Tripolisa. Pri tem naj bi povzročili gmotno škodo, bile pa naj bi tudi žrtve.

Tunizija preprečila vdor libijskih vojakov
Sosednja Tunizija je sporočila, da so preprečili vdor približno 200 libijskih vojakov, ki so na 50 terenskih vozilih prišli na tunizijsko ozemlje in naj bi skušali znova prevzeti nadzor nad strateškim mejnim prehodom Dehiba, ki je zadnje tedne pod nadzorom upornikov.