Nato nadaljuje napade na Libijo, ki so po besedah tamkajšnjih oblasti in Rusije vse pogosteje usmerjeni tudi proti civilistom. Foto: EPA
Nato nadaljuje napade na Libijo, ki so po besedah tamkajšnjih oblasti in Rusije vse pogosteje usmerjeni tudi proti civilistom. Foto: EPA
Libijski uporniki
Tripolis trdi, da večina Libijcev podpira Gadafija in da so uporniki oboroženi kriminalci ter bojevniki Al Kaide. Foto: EPA

Frattini je dodal, da je Gadafi zapustil Tripolis, a da je še vedno v Libiji. Vodja italijanske diplomacije je svoje trditve osnoval na besedah katoliškega škofa v Tripolisu Giovannija Innocenza Martinellija.

Frattini je v pogovoru za Corriere della Sera podvomil, da je v sredo objavljeni posnetek, na katerem je videti Gadafija v hotelu v Tripolisu, dejansko posnet v libijski prestolnici in da je bil posnet v sredo. Posnetek je režim objavil, medtem ko so se po številnih napadih Natovih sil na Gadafijev kompleks v Tripolisu začele širiti govorice, da je mrtev.

Gadafi: Živim v srcih milijonov
Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim je zanikala poročila, da je Gadafi ranjen. "To je neumnost. Morala voditelja je visoka, je dobro razpoložen. Sploh ni bil poškodovan," je zatrdil. Nato se je oglasil sam Gadafi, ki je v avdioposnetku, ki ga je predvajala državna televizija dejal, da je na kraju, kjer ga "bojazljivi križarji ne morejo doseči in ubiti ... Živim v srcih milijonov". Poleg tega je četrtkov napad na svoje poslopje označil za "strahopetnega".

Nato bo nadaljeval napade
Nato bo misijo v Libiji nadaljeval, dokler Gadafi ne bo prenehal z napadi na lastno ljudstvo, je po srečanju predsednika ZDA Baracka Obame in generalnega sekretarja zveze Nato Andersa Fogha Rasmussena sporočila Bela hiša.
Obama in Rasmussen sta govorila tudi o misiji v Afganistanu in poudarila pomen trajne zaveze v tej državi v času, ko se začenja proces tranzicije varnostnih pooblastil na afganistanske organe. Obama se je sogovorniku zahvalil za vodstvo, prav tako tudi vsem državam zavezništva za prispevek k miru in varnosti v Evropi in drugje po svetu.

Spopadi med protestniki in vojsko v Tripolisu
Letalstvo zveze Nato je znova bombardiralo Tripolis. V libijski prestolnici je bilo davi slišati več eksplozij. Kaj so bile tarče napadov, ni znano, po navedbah libijske vlade pa so Natovi izstrelki zadeli tudi kraj, kjer se vsako noč zbirajo Libijci, ki tam izražajo podporo dolgoletnemu voditelju Moamerju Gadafiju. Po navedbah aktivistov v več četrtih Tripolisa potekajo spopadi med protestniki in vojaki.

Libijski uporniki, ki nadzirajo večino vzhoda države, medtem ko ima Gadafi pod nadzorom večino zahoda, upajo, da je položaj libijskega voditelja v prestolnici ogrožen. V Tripolisu se namreč množijo protesti, mesto pa se ob tem po navedbah aktivistov spopada z vedno večjim pomanjkanjem hrane, zdravil in drugih dobrin ter goriva. A za zdaj Gadafi ostaja trdno v sedlu.

V Bregi so po poročanju libijske državne televizije sile zavezništva ubile najmanj 16 civilistov. Televizija je pokazala posnetke najmanj devetih trupel, zavitih v odeje, na neznani lokaciji. V napadu, ki ga neodvisni viri niso potrdili, naj bi bilo ranjenih najmanj 40 ljudi.

Džibril v Washington po 180 milijonov dolarjev
Uporniki, ki jih vodi prehodni nacionalni svet, so pozvali k novim protestom proti režimu po vsej državi. Vodja sveta Mahmud Džibril se medtem v ZDA sestaja s svetovalcem predsednika ZDA Baracka Obame za nacionalno varnost Tomom Donilonom in drugimi visokimi predstavniki. Uporniki želijo, da bi Washington sprostil okoli 180 milijonov dolarjev zamrznjenih Gadafijevih sredstev, ki jih želijo uporabiti za financiranje svojega boja proti libijskemu voditelju.

"Tisti, ki stojijo za Gadafijem, morajo vedeti, da se njegov režim končuje. V prihodnosti Libije ni prostora za Moaemerja Gadafija," je po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom dejal Mustafa Abdel Džalil, član sveta upornikov, ki je v Londonu dobil obljubo o dodatni pomoči.

Moskva poziva k pogovorom
Rusija medtem poziva k pogovorom med Gadafijem in uporniki. Moskva meni, da bi moral o razdelitvi zamrznjenega Gadafijevega premoženja odločati Varnostni svet Združenih narodov in da ta sredstva ne bi smela biti uporabljena za oboroževanje nobene izmed strani v konfliktu.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ostro kritiziral Natove operacije v Libiji. Po trditvah Lavrova zavezniška letala bombardirajo civilne tarče, kar je v nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki je omogočila vojaško posredovanje.

Nato je marca začel zračne napade na Libijo s ciljem Gadafijevim silam preprečiti pobijanje civilistov, v zadnjih tednih pa je okrepil operacijo proti vojaškim silam. Po trditvah Lavrova so v tem novem valu napadov Natova letala pomotoma ciljala tudi bolnišnice in diplomatske misije ter vladna poslopja.

Moreno bo zahteval zaporne naloge
Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno-Ocampo je napovedal, da bo v ponedeljek od sodišča zahteval izdajo zapornih nalogov za tri najbolj odgovorne za zločine proti človečnosti v Libiji. Španski radio, ki se sklicuje na vire v ICC-ju poroča, da bo Moreno zahteval naloge za aretacijo Gadafija, njegovega sina in voditelja libijske vohunske agencije.

Po navedbah prehodnega nacionalnega sveta je bilo od začetka vstaje v Libiji sredi februarja ubitih več kot 12.000 ljudi.