V Srebrenici letos zaznamujejo 20. obletnico. Foto: EPA
V Srebrenici letos zaznamujejo 20. obletnico. Foto: EPA
Orića so prijeli pred dvema tednoma. Foto: EPA

To so potrdili tako predsednica združenja Matere Srebrenice Hatidža Mehmedović kot tudi organizacijski odbor, ki bo dokončno odločitev o preložitvi sprejel 30. junija. Spominska slovesnost je načrtovana za 11. julij.

Organizacijski odbor zdaj od oblasti BiH-a zahteva, da hitro vzpostavijo stik s švicarskimi organi in nanje naslovijo zahtevo, da Orića namesto Srbiji izročijo BiH-u.

"Če smo lahko tako dolgo čakali, da najdejo trupla naših najbližjih, bomo lahko počakali še malo dlje. Naserja Orića morajo izpustiti, saj ni kriv," je povedala Mehmedovićeva, ki je prepričana, da ni zločinec, ampak je le ščitil svoj narod.

Kriv je le tega, da je preživel, meni Mehmedovićeva in dodaja, da če je treba Oriću dejansko soditi, naj to storijo sodišča v BiH-u, in ne srbska sodišča.

V Haagu oproščen
48-letnega Orića, ki je bil vojni poveljnik 28. divizije vojske BiH-a, in je vodil obrambo bošnjaške enklave Srebrenice do njenega padca v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995, so na sojenju na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije leta 2008 oprostili obtožb za zločine, ki so jih zagrešile sile BiH-a nad Srbi v okolici Srebrenice v letih 1992 in 1993.

A Srbija je februarja lani razpisala mednarodno tiralico za Orića in še štiri ljudi zaradi suma, da so 12. julija 1992 storili vojni zločin v kraju Zalazje, kjer je bilo ubitih devet srbskih civilistov.

Švica ga je na podlagi te tiralice 10. junija prijela na svoji meji, zanj določila 14-dnevni ekstradicijski pripor in zdaj njeni organi odločajo o izročitvi Srbiji. Tožilstvo BiH-a je v ponedeljek na švicarsko pravosodje napotilo zahtevo, naj Orića vrnejo BiH-u.