Papež je
Papež je "krizni sestanek" z irskimi cerkvenimi dostojanstveniki sklical po razkritju dolgoletnih spolnih zlorab otrok. Foto: EPA

Prejšnji mesec je irska vlada v posebnem poročilu razkrila, da so dublinska nadškofija in drugi odgovorni prikrivali spolne zlorabe otrok, ki so se dogajale v preteklih 30 letih. Po srečanju z irskimi cerkvenimi voditelji v Vatikanu je papež dejal, da je zbegan in užaloščen zaradi razkritij v vladnem poročilu. S papežem sta se v Vatikanu srečala irski kardinal in vodja irske škofovske konference Sean Brady ter dublinski nadškof Diarmuid Martin.

V izjavi po srečanju so Vatikanu zapisali, da bo papež irskemu ljudstvu poslal pastoralno pismo glede zlorab na Irskem in odzivov cerkvenega vrha. "Papež je z irskim ljudstvom združen v molitvi v teh težkih časih v življenju Cerkve," piše v izjavi, kjer papež še globoko obžaluje dejanja nekaterih predstavnikov duhovništva, ki so prelomili svojo obljubo Bogu kot tudi zaupanje njihovih žrtev ter družbe.

Papež je sporočil, da Vatikan zelo resno jemlje poročilo in prosi za molitev za žrtve teh gnusnih zločinov. V prihodnje Benedikt XVI. obljublja učinkovito in varno strategijo, da se taki dogodki ne bi več ponovili. Po poročanju irskih medijev, naj bi vsaj eden izmed irskih škofov, ki je v preteklosti deloval v Dublinu, podal svoj odstop zaradi obnašanja Cerkve do zlorab otrok sploh.

Pri tem ne gre pozabiti, da je zdajšnji papež Bendikt XVI. leta 2001, ko je vodil kongregacijo za doktrino vere, škofom poslal pismo, v katerem je dal navodilo, da se preiskave o zlorabah otrok urejajo v tajnosti, pri tem pa se je skliceval tudi na dokument Crimen Sollicitationis iz leta 1962.

Nadškofi vedeli, a skrbeli za ugled Cerkve
Irsko vladno poročilo navaja, da so vsi dublinski nadškofi v obdobju spolnih zlorab vedeli za te, vendar so bili obsedeni s prikrivanjem in so ubrali politiko "Ne sprašuj, ne pripoveduj". Namesto da bi se Cerkev ukvarjala z zaščito otrok, je vsa svoja prizadevanja usmerila v zaščito njenega ugleda.

Predvsem velika vloga Cerkve v irskem življenju naj bi bila kriva, da so spolne zlorabe otrok, ki jih je zakrivila peščica duhovnikov, tako dolgo časa ostale prikrite. Eden izmed duhovnikov je priznal, da je zlorabil več kot sto otrok, medtem ko je drugi povedal, da je 25 let vsake dva tedna zlorabljal otroke.