Cerkev na Irskem (je) igra(la) tako veliko vlogo, da so se redki duhovniki, ki so spolno zlorabljali otroke, lahko izmuznili nekaznovani, med drugim piše Murphyjino poročilo. Foto: EPA
Cerkev na Irskem (je) igra(la) tako veliko vlogo, da so se redki duhovniki, ki so spolno zlorabljali otroke, lahko izmuznili nekaznovani, med drugim piše Murphyjino poročilo. Foto: EPA
Vatikan
Za vatikanskimi zidovi bodo potekali verjetno ne najbolj prijetni pogovori o zlorabah na Irskem. Foto: EPA

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je v petek v Vatikan povabil irskega kardinala Seana Bradyja in predsednika Irske škofovske konference ter dublinskega nadškofa Diarmuida Martina.

Srečanje je bilo sklicano, da bi se pogovorili in ocenili "boleč položaj Cerkve na Irskem" v katerem se je znašla po objavi poročila, ki ga je pripravila ekipa pod vodstvom sodnice Yvonne Murphy. Poročilo je razkrilo zlorabe otrok med letoma 1975 in 2004 v dublinski nadškofiji in prikrivanje zlorab s strani cerkvenih predstojnikov. Posebej je bila kritizirana vloga škofa Limericka Donala Murrayja. Ta je do zdaj zavračal vse pozive k odstopu, po pisanju irskih medijev pa je že odpotoval v Rim, kjer naj bi ponudil svoj odstop.

Zaradi položaja udeležencev petkovih pogovorov - poleg omenjenih naj bi se ga udeležili še vatikanski veleposlanik v Dublinu in najvišji vatikanski uradniki - bodo ti eden redkih vrhov o problemu spolne zlorabe otrok v irski Cerkvi.

Irska vlada čaka na odziv Vatikana
V sporočilu o "kriznem sestanku" Vatikan ni namignil, kako se bo odzval na Murphyjino poročilo, ki ga je vlada objavila 26. novembra, pol leta po Ryanovem poročilu. V tem so ugotovili, da so bile fizične in spolne zlorabe otrok v institucijah, ki jih vodijo cerkveni redovi na Irskem, "endemične".

Poročili sta še bolj spodkopali ugled Cerkve na Irskem, katere moralni ugled je bil stoletja nevprašljiv. Od objave Murphyjinega poročila so irski mediji pisali, da je vlada v Dublinu nezadovoljna, ker se papež in Vatikan še nista odzvala.

Benedikt XVI. zlorabe obsodil
Papež je med svojimi potovanji v ZDA in Avstralijo - državi, ki sta ju prav tako kot Irsko pretresli škandali s spolno zlorabo in Cerkvijo - ostro obsodil spolne zlorabe. Kritiki kljub temu niso zadovoljni, menijo, da bi morala Vatikan in Cerkev storiti več, da bi osumljence za zlorabe predali civilnim oblastem.