Čolni z begunci so vedno prenatrpani, na njih pa ljudje v upanju na boljši jutri trpijo v nevzdržnih razmerah. Foto: Reuters
Čolni z begunci so vedno prenatrpani, na njih pa ljudje v upanju na boljši jutri trpijo v nevzdržnih razmerah. Foto: Reuters

Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) je opozorila, da se je število beguncev, ki skušajo doseči obale Evrope, kar potrojilo, saj se je do zdaj na to pot največ ljudi, 70.000, odpravilo med libijsko državljansko vojno leta 2011.

V Sredozemskem morju se je samo letos utopilo 3.419 ljudi, kar je največ do zdaj. Vsega skupaj je na morju po vsem svetu umrlo 4.272 migrantov.

Največ migrantov se je iz Libije odpravilo proti Italiji in Malti, kjer želijo poiskati delo ali zaprositi za azil. Med njimi je 60.000 Sircev in 34.000 Eritrejcev.

Visoki komisar ZN-a za begunce Antonio Guterres je ob teh zastrašujočih podatkih države opozoril, da so številne preveč obremenjene le z zaščito svojih meja, namesto da bi se ukvarjale s preprečevanjem smrtnih žrtev. "To je napaka in napačen odziv v obdobju, v katerem pred vojnami beži rekordno število ljudi," je dejal. "Varnost in upravljanje z imigracijo sta skrb za vsako državo, a politike je treba oblikovati tako, da človeška življenja na koncu niso postranska škoda."