Venezuelski predsednik Chavez je svoje veselje z volivci delil kar preko Twitterja. Foto: EPA
Venezuelski predsednik Chavez je svoje veselje z volivci delil kar preko Twitterja. Foto: EPA
Venezuela
Volilna komisija je zamudila z objavo rezultatov volitev, kar so kritizirali predvsem predstavniki opozicije. Foto: EPA

Združena socialistična stranka Venezuela (PSUV) predsednika Huga Chaveza bo imela tako v 165-članskem parlamentu 90 sedežev, predstavniki opozicijske koalicije Miza demokratične enotnosti (MUD) pa bodo zasedli 59 mest, kar pomeni, da so presegli prag 55 sedežev, ki bi Chavezovi stranki zagotovil dvetretjinsko večino. Preostalih 16 sedežev bodo zasedle manjše stranke, ni pa še jasno, kako si jih bodo razdelili.

Izida volitev so se najbolj razveselili predstavniki opozicije. "Izid nam daje ogromno politične moči," je povedal Armando Briquett, tiskovni predstavnik koalicije MUD. "Zelo, zelo smo veseli," je še dodal. Izidov volitev je bil vesel tudi predsednik Chavez, ki se je na to najprej odzval kar preko socialnega omrežja Twitter, kjer je objavil sporočilo: "Nova zmaga za ljudi. Vsem vam čestitam".

Izide objavili šele osem ur po zaprtju
Volilna udeležba je bila 66-odstotna, izide pa so sporočili šele osem ur po zaprtju volišč. Čeprav so uporabljalo samodejni volilni sistem, se je štetje glasov močno zavleklo, po besedah volilne komisije zaradi tesnih izidov na številnih voliščih. Pozna objava izidov se je zdela nenavadna številnim venezuelskim volivcem, saj je tudi sam Chavez ob oddaji glasu izjavil, da pričakuje, da bodo izidi samodejnega volilnega sistema znani do polnoči po tamkajšnem času, dejansko pa so jih nato objavili šele ob 2. uri.

Opozicija je bila zaradi pozne objave izidov nezadovoljna in je volilno komisijo ves čas pozivala, naj sporoči izide glasovanja, vodja opozicijske koalicije Ramon Guillermo Aveleido pa je dejal, da je zamuda pri objavi "nesprejemljiva". Ob tem je povedal še, da so po njihovih podatkih Chavezovi nasprotniki zbrali več kot polovico glasov, a da so jim spremembe v volilnem sistemu preprečile, da bi se to poznalo tudi pri številu sedežev.

Chavez ne bo več izvajal svoje samovolje
Zadnjih pet let je v parlamentu prevladovala Chavezova stranka, saj je opozicija prejšnje volitve bojkotirala. Chavez si je tako želel, da bi njegova stranka, potem ko je opozicija napovedala, da bo sodelovala, na volitvah zbrala dve tretjini glasov, da bi lahko ključne zakone sprejemala brez posvetovanja z opozicijo in da bi lahko sama opravila ključna imenovanja v državi.

Tokratne parlamentarne volitve so bile pomemben preizkus priljubljenosti za predsednika Chaveza pred predsedniškimi volitvami, ki bodo leta 2012. Raziskave javnega mnenja v Venezueli sicer kažejo, da je Chavez še vedno najbolj priljubljen politik, a se je njegova priljubljenost v zadnjih dveh letih precej zmanjšala. Ljudje so najbolj nezadovoljni z naraščanjem kriminala, s slabim delovanjem javne uprave in z visoko inflacijo.