Opozicija je volitve pred petimi leti bojkotirala, tokrat upa na močno podporo. Foto: EPA
Opozicija je volitve pred petimi leti bojkotirala, tokrat upa na močno podporo. Foto: EPA
Hugo Chavez
Chavez, ki ga njegovi privrženci slavijo kot rešitelja revnih, nasprotniki pa mu očitajo diktatorstvo, uživa od 40- do 50-odstotno podporo, kar naj bi bilo dovolj za zmago njegove stranke. Foto: EPA

Skupščina je od zadnjih volitev leta 2005, na katerih opozicija ni sodelovala, v rokah levičarskega predsednika Huga Chaveza. Njegova Združena socialistična stranka Venezuele (PSUV) želi na volitvah dobiti dvotretjinsko večino oziroma 110 sedežev v skupščini, kar bi predsedniku ob minimalnem nasprotovanju še naprej omogočalo sprejemanje zakonov, s katerimi gradi svoj model socialistične države.

Združena opozicija proti Chavezu
Opozicija upa, da bo zmanjšala Chavezov vpliv, tako da volitve predstavljajo tudi neke vrste plebiscit o venezuelskem predsedniku dve leti pred predsedniškimi volitvami.

Parlamentarne volitve leta 2005 je opozicija bojkotirala, ker ni zaupala novemu elektronskemu načinu glasovanja. Tokrat se je več kot deset opozicijskih strank združilo v koalicijo Miza demokratične enotnosti ("Mesa de la Unidad Democratica").

18 milijonov volilnih upravičencev
Opazovalci pričakujejo, da se bo volitev, ki bodo po srednjeevropskem času potekale od 14.30 do 2.30 v ponedeljek, udeležilo več volivcev kot v preteklih letih. Na volitve je povabljenih skoraj 18 milijonov Venezuelcev.

Za Chaveza in proti njemu
"Opozicija je tokrat zelo samozavestna, a ne razume občutkov ljudi," meni 44-letni Carlos Cristiani, prodajalec časopisa v eni najbolj premožnih sosesk venezuelske prestolnice, ki nosi majico s podobo Chaveza. "Chavez ima težave, to je jasno, a nihče ne želi teh drugih (opozicijskih) ljudi. Zelo bodo razočarani," dodaja.

Nasprotniki 56-letnega predsednika trdijo, da obstaja v državi naraščajoče nezadovoljstvo. "Znebiti se moramo tega norca. Dovolj dolgo smo ga prenašali. Uničuje našo državo," zahteva 37-letna gospodinja Valeria Mendes, privrženka opozicije.

V središču predvolilne kampanje so bili ob Chavezovi osebnosti še šokantna statistika kriminala v državi in gospodarske težave z nafto bogato državo.