Chavez se je pohvalil, da je policistom zvišal plače in ustanovil novo nacionalno policijsko enoto. Foto: EPA
Chavez se je pohvalil, da je policistom zvišal plače in ustanovil novo nacionalno policijsko enoto. Foto: EPA

Po podatkih venezuelske nevladne organizacije za spremljanje nasilja (OVV) ima Venezuela eno najvišjih stopenj kriminala na celini s 54 umori na 100.000 prebivalcev - vsako uro sta umorjena dva človeka. Višjo stopnjo kriminala na celini ima le Salvador, kjer je 70 umorov na 100.000 prebivalcev.

Direktor OVV-ja Roberto Briceno Leon je pojasnil, da težava niso toliko sami kriminalci kot neučinkovitost vlade in pomanjkanje ustreznih ukrepov. Kriminal je že načel tradicionalno visoko priljubljenost predsednika Chaveza in prestrašil turiste, ki prihajajajo v državo.

Chavez zatrjuje, da se po najboljših močeh bori proti kriminalu, in za tako visoko stopnjo kriminalitete krivi neenakost med prebivalci, ki so jo po njegovih besedah ustvarile prejšnje vlade. Svoje nasprotnike je obtožil, da širijo strah z napihovanjem obsežnosti kriminala.

Briceno za nastale razmere krivi šibek pravosodni sistem, neučinkovitost oblasti in korupcijo, saj kar 91 odstotkov kriminalnih dejanj ostane nerazrešenih. Ko je leta 1999 prišel na oblast, je bilo 4.550 umorov, lani pa je to število poskočilo že na 16.047.

Najhuje je v glavnem mestu Caracas, kjer se zgodi kar 140 umorov na 100.000 prebivalcev. Večina umorov se zgodi v prenaseljenih barakarskih naseljih, vendar pa kriminal ne prizanaša tudi drugim delom mesta, kjer so ponekod ponoči ulice popolnoma zapuščene.