Ameriški podpredsednik išče zaveznike v državah nekdanje Sovjetske zveze. Foto: EPA
Ameriški podpredsednik išče zaveznike v državah nekdanje Sovjetske zveze. Foto: EPA
Cheney na obisku v Gruziji

Cheney, ki se mudi na turneji po nekdanjih sovjetskih republikah, je dodal še, da so ruska dejanja v zadnjem mesecu vrgla dvom na državo kot enakopravnega mednarodnega partnerja.

Dick Cheney je izrazil tudi podporo Tbilisiju in državi predal milijardo ameriških dolarjev, da si bo lahko država opomogla od spopadov, ki so se vneli v začetku avgusta. Prav tako je ameriški podpredsednik gruzijskemu predsedniku Mihailu Sakašviliju zagotovil, da bodo ZDA vztrajno nasprotovale ruskemu priznanju Južne Osetije in Abhazije. Ameriški podpredsednik Cheney je v sredo obiskal tudi Azerbajdžan, kjer je dejal, da si ZDA močno in nepretrgoma prizadevajo za mir in stabilnost na območju.

Cheney in Sakašvili sta govorila tudi o nadaljevanju ameriške vojaške pomoči Gruziji, Sakašvili pa je Cheneyju poročal o človekoljubni operaciji ameriških vojaških ladij v Črnem morju. Ameriški podpredsednik je posvaril, da ruska agresija ne more miniti brez posledic in da bi morala mednarodna skupnost Rusijo kaznovati.

Cheney z Gruzijo in Ukrajino o članstvu v Natu
Cheneyjev obisk je bil tudi priložnost, da sta se sogovornika pogovorila o gruzijskem članstvu v Natu. ZDA namreč močno podpirajo članstvo Gruzije v zavezništvu, čemur Rusija odločno nasprotuje. "ZDA podpirajo Gruzijo in si želijo, da se država sčasoma pridruži zavezništvu," je dejal Cheney in dodal, da je ameriška administracija navdušena nad ustanovitvijo komisije Nata in Gruzije. "Kot so članice Nata potrdile na vrhu v Bukarešti, bo Gruzija postala članica zavezništva," je še povedal Cheney.

Cheney bo nato iz Gruzije odpotoval v Ukrajino, kjer ga bo sprejel predsednik Viktor Juščenko, uradne pogovore pa bosta imela v petek, ko se bo srečal tudi s premierko Julijo Timošenko. V Kijevu se bo Cheney ukrajinskim oblastem zahvalil za podporo v Iraku in Afganistanu, tudi z Ukrajino pa naj bi se ameriški podpredsednik pogajal o prihodnjem članstvu v Natu.

B. T.

Cheney na obisku v Gruziji