Cia se je izgovorila, da je dva trakova izgubila, kako so uničili preostalih 90, pa še ni znano. Foto: EPA
Cia se je izgovorila, da je dva trakova izgubila, kako so uničili preostalih 90, pa še ni znano. Foto: EPA
George Bush
Administracija predsednika Busha je dovoljevala sporne metode zasliševanja, ki so mejile na mučenje. Foto: EPA

Informacijo je objavil vršilec dolžnosti ameriškega zveznega tožilca Lev Dassin v pismu newyorškemu sodniku Alvinu Hellersteinu. Ta vodi primer tožbe proti Cii, ki jo je vložila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU), saj želi razkriti vse nečednosti vodenja vojne proti terorizmu v času administracije predsednika Georgea Busha. Glede omenjenih trakov od januarja 2008 dalje poteka tudi zvezna preiskava.

Cia je leta 2007 priznala, da je izgubila dva trakova zaslišanj terorističnih osumljencev, potem ko je zvezno sodišče leta 2005 ukazalo, da je treba ohraniti vse informacije v zvezi s postopki proti terorističnim osumljencem v taborišču Guantanamo na Kubi. Takrat je Cia trdila, da trakova nista pomembna, ker se nanašata na zaslišanje ujetnikov, še preden so prišli v sporni zapor v Guantanamu.

Uničili trakove, da ne bi razkrili metod mučenja
Pri uničenih trakovih naj bi šlo za posnetke zaslišanj Abuja Zubajde in Abda al Rahima al Naširija, ki so jih hranili na Tajskem, uničenje pa naj bi ukazal takratni vodja oddelka za tajne operacije Cie Jose Rodriguez mlajši. S posnetkov je razvidno, da so Američani oba osumljenca mučili s posebno metodo vodnega deskanja, kjer človeku vzbudijo občutek utapljanja. Metode v času Busheve administracije niso opredeljevali kot mučenje, ampak kot posebno zasliševalsko metodo, administracija predsednika Baracka Obame pa je metodo znova uvrstila na seznam metod mučenja.

Podrobnosti o tem, kaj naj bi bilo na preostalih 90 uničenih trakovih, niso znane, vendar pa se je zvezna preiskava končala, saj je zvezni tožilec John Dunham prosil, naj se ne objavljajo nobene informacije v zvezi s trakovi, dokler sam primera ne zaključi.

Obamova administracija je že objavila devet tajnih dokumentov
Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je dejal, da je novica o uničenih trakovih žalostna, in še enkrat obljubil, da v času administracije Baracka Obame mučenj ne bo. Obamova administracija je v ponedeljek že objavila devet doslej tajnih dokumentov, dopise in pravna mnenja iz urada pravnega svetnika v pravosodnem ministrstvu na začetku vojne proti terorizmu, ko je Busheva administracija iskala opravičila za posege v državljanske pravice.

Že dva tedna po 11. septembru 2001 so v pravosodnem ministrstvu ZDA razmišljali, kako prisluškovati Američanom brez sodnih nalogov. Med mnenji, ki jih je pripravljal namestnik pomočnika pravosodnega ministra John Yoo, je tudi to, da ima administracija pravico, da neomejeno izroča osumljence v države, kjer jih bodo mučili.

B. T.