ZDA in Japonska ostajajo zaveznice, ki jih povezuje grožnja Severne Koreje. Foto: Reuters
ZDA in Japonska ostajajo zaveznice, ki jih povezuje grožnja Severne Koreje. Foto: Reuters

Ob začetku svoje azijske turneje na Japonskem, ki jo bo ponesla še na Kitajsko in v Južno Korejo, je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton dejala, da je 50-letno ameriško zavezništvo z Japonsko "trdno kot skala" kljub sporu o ameriškem oporišču na otoku Okinava, ki ga želijo japonske oblasti preseliti.

Japonski premier Jukio Hatojama je pred prihodom na oblast obljubil odstranitev ameriškega vojaškega oporišča na Okinavi, ki naj bi ga v skladu z dogovorom med Japonsko in ZDA iz leta 2006 prestavili iz središča na obalo otoka. Hatojama je obljubo o odstranitvi oporišča, v katerem je nameščena več kot polovica od 47.000 ameriških vojakov na Japonskem, prelomil in s tem močno ujezil japonske volivce, kar je ujezilo njegovo koalicijsko partnerico Socialnodemokratsko stranko.

"To partnerstvo je nujno za spoprijemanje ne le z današnjimi, temveč tudi s jutrišnjimi izzivi," je zatrdila voditeljica ameriške diplomacije. Clintonova je dejala, da se mora Severna Koreja, ki jo je njena južna soseda obtožila, da je marca potopila njeno vojaško ladjo, pri čemer je umrlo 46 mornarjev, prenehati "provokativno obnašanati". "Pomembno je, da Severni Koreji pošljemo jasno sporočilo, da imajo provokativna dejanja posledice. Ne moremo dovoliti, da mednarodna skupnost na ta napad ne bi odgovorila," je dejala.

Japonski zunanji minister Kacuja Okada je dejal, da se kaj takega lahko zgodi tudi Japonski in da se "pomen japonsko-ameriškega zavezništva povečuje, saj je potopitev južnokorejske ladje pokazala nestabilnost".