Akademik Šokalskij je obtičal okoli 2.800 kilometrov od Hobarta v Tasmaniji. Foto: EPA
Akademik Šokalskij je obtičal okoli 2.800 kilometrov od Hobarta v Tasmaniji. Foto: EPA

Ruska ladja Akademik Šokalskij s 74 raziskovalci in turisti na krovu se je v težavah znašla na božični dan, ko je ostala ujeta v debelem ledu ob vzhodni Antarktiki.

V petek se je skušal do ladje prebiti kitajski ledolomilec Sneženi zmaj, ki je skušal narediti pot skozi led, da bi lahko ruska ladja dosegla odprto morje, a je zaradi predebele plasti ledu sam skoraj obtičal in se je moral obrniti. Kitajski ledolomilec se je znanstveni ladji približal na 11 kilometrov, preden je obupal.

Eden izmed voditeljev odprave Chris Turney je na Twitterju objavil fotografijo Sneženega zmaja, kako se približuje njihovi ladji. "Naša rešilna ladja, Šue Long, se je morala obrniti, ker je bil led predebel, da bi se prebila skozenj," pa je sporočil Alok Jha, novinar na krovu Šokalskija.

Udeleženci zasebne ruske znanstveno-turistične odprave so potovali po isti poti kot znani avstralski raziskovalec Douglas Mawson, ki ji je Antarktiko odkrival pred sto leti.

Do ujete ladje se ni uspelo prebiti tudi francoski ladji, je sporočila avstralska agencija za pomorsko varnost, ki koordinira reševanje. Na poti do ruske ladje je zdaj še avstralski ledolomilec Aurora Australis, ki naj bi do nesrečnih potnikov prispel predvidoma v nedeljo.

"Očitno je pred nami še dodatnih 24 ur držanja pesti in čakanja, da se nekaj zgodi," je povedal predstavnik odprave Alvin Stone.

Znanstveno delo poteka nemoteno
Ujete znanstvenike in turiste bi lahko rešili s helikopterji, če bo vreme ostalo ugodno. Kljub temu ostajajo skrbi, da bi lahko snežni meteži ovirali reševalno akcijo. A potniki Šokalskija po navedbah članov odprave niso v nevarnosti, saj je ladja dobro založena s hrano. Čeprav so trenutno ujeti, znanstveniki na krovu ladje nadaljujejo svoje eksperimente.

Rusko veleposlaništvo v Avstraliji je v stalnem stiku s kapitanom, ki je povedal, da so vsi na krovu dobrega zdravja in nobeno življenje ni ogroženo.

Med turisti je večina Avstralcev in po navedbah ruskega zunanjega ministrstva 22 ruskih članov posadke.