Vremenske razmere na skrajnem jugu sveta so zelo nepredvidljive (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Vremenske razmere na skrajnem jugu sveta so zelo nepredvidljive (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Na ujeti ladji z imenom Akademik Šokalskij, ki pluje pod rusko zastavo, so večinoma znanstveniki, pa tudi nekaj turistov, ki so se odpravili po sledeh raziskovalca Douglasa Mawsona, ki je to pot opravil pred okoli stotimi leti. A v Južnem oceanu, ob vzhodni obali Antarktike, jih je ustavil debel led, tako da so že tretji dan ujeti. Kot je dejal vodja odprave Chris Turney, imajo hrane dovolj in niso v nevarnosti, kljub temu pa nestrpno čakajo pomoč.

Blizu Kitajci, Avstralci in Francozi
Najbližje jim je kitajski ledolomilec Šue Long (Snežni zmaj), ki se je ruski ladji v petek zjutraj približal na razdaljo 24 kilometrov, a Kitajce poleg zelo debele plasti ledu ovira tudi slabo vreme, saj jih je zajel ciklon s snežnimi viharji. Na pomoč počasi prihajata tudi francoski ledolomilec Astrolabe in avstralska ladja Aurora Australis. Vse tri ladje se morajo tudi same boriti z ekstremnimi vremenskimi razmerami in opozarjajo, da bodo morda tudi potrebovale pomoč.

Razmere na ujeti ladji so dobre, pomirjajo potniki, raziskovalci pa so celo dejali, da so dodatne dneve izkoristili za nove raziskave in študije življenja pod ledom. Ladja bi se sicer morala vrniti na Novo Zelandijo četrtega januarja.