John Demjanjuk je star 91 let. Foto: EPA
John Demjanjuk je star 91 let. Foto: EPA

91-letni Demjanjuk, ki se je rodil v Ukrajini, je bil med drugo svetovno vojno paznik v nacističnem uničevalnem taborišču Sobibor na Poljskem. Sam je sicer vse obtožbe zanikal, a ga je sodišče obsodilo zaradi pomoči pri poboju 27.900 Judov, saj naj bi v koncentracijskem taborišču na tisoče judovskih moških, žensk in otrok potisnil v plinske celice.

Demjanjuk je bil obsojen na petletno zaporno kazen, kar je leto manj kot kazen, ki so jo zahtevali tožilci, njegovi odvetniki pa so že na začetku 18-mesečnega sojenja napovedali, da se bodo pritožili na kakršno koli obsodbo, ki se bo nanašala na Demjanjuka. Sodnik Ralph Alt pa je nekaj ur po obsodbi dejal, da ga bodo zaradi visoke starosti kljub dosojenim petim letom izpustili iz zapora.

Sojenje Demjanjuku, obtoženemu, da je v nacističnem taborišču Sobibor sodeloval pri umoru 27.900 Judov, je potekalo ob velikem zanimanju medijev. Ker je 91-letnik šibkega zdravja, proces, ki se je začel 30. novembra 2009, ni smel trajati več kot 90 minut na dan.

"Bil sem žrtev, ne hudodelec"
Demjanjuk je bil rojen v Ukrajini, nacisti pa so ga zajeli, ko se je bojeval v sovjetski armadi. Na sojenju je trdil, da so ga nacisti prisilili v sodelovanje, njegov odvetnik pa je povedal, da so bili pazniki, ki so bili prisiljeni pomagati nacistom, "žrtve, ne hudodelci - preživeli, ne morilci".

Po koncu druge svetovne vojne je Demjanjuk živel v ameriški zvezni državi Ohio, kjer je delal v avtomobilski tovarni.

Demjanjuk ni bil Ivan Grozni
Demjanjuka so že pred dvema desetletjema v Izraelu obsodili na smrt, češ da je Ivan Grozni. Obsodba je bila razveljavljena, ko so se pojavili dokazi, da je bil razvpiti sadistični paznik v koncentracijskem taborišču neki drugi Ukrajinec.