Jagodo bodo vrnili nazaj k staršem, ki so jo zlorabljali in ji uničili otroštvo. Foto: EPA
Jagodo bodo vrnili nazaj k staršem, ki so jo zlorabljali in ji uničili otroštvo. Foto: EPA
Sodišče
Odgovorne institucije na Hrvaškem zmajujejo z glavo, narediti pa en morejo ničesar; sodni sistem je odločil, da je oče devetletnice nedolžen, čeprav je na dan prišlo pričanje deklice o grozotah, ki jih ji je počel oče. Foto: MMC RTV SLO

Prvič po treh letih je deklica, katere zlorabo so strokovnjaki razglasili za "kričeči primer spolne zlorabe", spregovorila o grozotah, ki jih je doživela v zgodnjem otroštvu. Devetletnica je psihologinji opisala, kaj je z njo počel oče. Mati naj bi za njegovo početje vedela, deklici pa odgovorila, da ne ve telefonske številke policije. Oče naj bi se spolno izživljal tudi nad dekličinim mlajšim bratcem.

Čudno obnašanje razkrilo zlorabe
Zlorabe so prišle na dan, ko je šla Jagoda leta 2006 v bolnišnico zaradi rutinske operacije. Medicinske sestre so opazile, da se deklica zelo čudno obnaša – slekla se je do golega in zlezla v posteljo nekega dečka, svojega vrstnika. Pretresene sestre so poklicale socialno službo in policijo, ki je šestletnico odpeljala. Po pogovoru s psihologi so Jagodo takoj vzeli njenim staršem, proti očetu pa je državno tožilstvo sprožilo sodni postopek. Oče je bil še istega leta nepravnomočno oproščen, tožilstvo pa se je pritožilo.

Šestletnica na sodiščiu ni bila dovolj "jasna"
Deklici, ki je zadnja tri leta preživela pri rejnikih, zdaj grozi, da jo bo država vrnila k njenim staršem. Zaradi "nekonsistentnega in neverodostojnega pričanja" šestletne Jagode na sodišču je njen oče od septembra lani pravnomočno oproščen vseh obtožb. Otrok, ki ima tudi po mnenju sodnega izvedenca "nedvomno osebne spolne izkušnje", po mnenju sodišča "ni dovolj jasno povedal", s kom je pridobil te izkušnje.

Po treh letih opisala vse zlorabe
Z oprostitvijo očeta ni več razloga, da Jagode ne bi vrnili njeni biološki družini, od katere so jo ločili zaradi suma spolne zlorabe. Februarja se izteče odlok o namestitvi deklice pri njeni teti. Pismo deklice, v katerem je na štirih straneh opisala, kako nesrečna je, kadar v šoli dobi slabo oceno ali pa kadar se njen oče uleže nanjo, za sodišče nima nobenega pomena. Strokovnjaki menijo, da deklica šele zdaj razkriva, kaj je njen oče počel z njo, pred tremi leti je bila še premajhna in preveč travmatizirana.

Njen oče je svoboden, za isti zločin pa mu ne morejo soditi dvakrat. Bolj kot sodišče je zgodba deklice ganila hrvaško javnost. Na Facebooku se je pojavila stran, na kateri zbirajo podpise v podporo Jagodi. V le nekaj urah so zbrali več kot 12.000 podpisov.

"Vsi smo obupani"
"Vsi smo obupani. Preprosto se ne moremo pomiriti s tem, da bodo deklico vrnili k očetu in da njeno pismo, njeno življenje ne pomenita nič, da jo bomo mi, ki smo odgovorni zanjo, poslali nazaj," pravijo strokovnjaki, ki so v preteklem letu delali skupaj z Jagodo.

Zgodba o zlorabi male deklice je znana vsem pristojnim institucijam, a rešitve ni. Dekličin oče je v očeh zakona nedolžen, Jagoda pa "postranska škoda", piše Jutarnji list.