Obe državi po zgladitvi nesoglasij glede Tajvana napovedujeta boljše odnose. Foto: Reuters
Obe državi po zgladitvi nesoglasij glede Tajvana napovedujeta boljše odnose. Foto: Reuters

Iz Bele hiše so sporočili, da sta se ameriški in kitajski predsednik v četrtek zvečer dalj časa pogovarjala o različnih temah, beseda pa je nanesla tudi na Trumpovo problematiziranje politike ene Kitajske. "Predsednik Trump se je strinjal, na željo predsednika Šija, da bo spoštoval politiko 'ene Kitajske'," so zapisali v Beli hiši in namignili, da se bodo odnosi, ki so bili zadnja dva meseca precej skrhani, izboljšali, saj da se bodo predstavniki obeh držav v bližnji prihodnosti začeli "pogovarjati in pogajati" o temah, ki so obema stranema v interesu.

Napoved toplejših odnosov med državama
Ob tem je Bela hiša poudarila, da je pogovor potekal v "prijateljskem vzdušju", voditelja sta drug drugega tudi povabila na obisk in izrazila veselje v pričakovanju "nadaljnjih pogovorov z uspešnimi zaključki", sporočilo Bele hiše povzema tiskovna agencija Reuters.

Otoplitev odnosov je napovedala tudi Kitajska - v izjavi za tamkajšnjo državno televizijo je Ši dejal, da ceni Trumpovo podporo načelu ene Kitajske. "Verjamem, da sta lahko ZDA in Kitajska kooperativni partnerici in da lahko skupaj dvostranske odnose med državama dvignemo na najvišjo raven do zdaj," je po poročanju Reutersa Šija še navajala kitajska državna televizija.

Tiskovni predstavnik urada tajvanske predsednice pa je dejal, da bosta Tajvan in ZDA kljub vsemu ohranili dobre odnose in tesne stike.

Razburjenje Pekinga zaradi Trumpovega pogovora s tajvansko predsednico
Trump je sicer še pred svojo inavguracijo Kitajsko precej razburil, ko se je najprej po telefonu pogovarjal s predsednico Tajvana Caj Ing Ven, nato pa na ogorčen odziv Pekinga odgovoril, da ne vidi razloga, zakaj bi ZDA še naprej spoštovale načelo ene Kitajske brez popuščanja na kitajski strani. ZDA so, kot je znano, leta 1979 pretrgale uradne stike s Tajvanom in od takrat naprej spoštujejo stališče Kitajske, da je Tajvan del njenega ozemlja.