"Zakaj bi lahko druge države govorile, ali smem sprejeti klic? Menim, da bi bilo zelo nespoštljivo, iskreno rečeno, če ga ne bi sprejel," je dejal Trump. Foto: Reuters

Trump je v pogovoru za Fox News dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi ZDA še naprej spoštovale to načelo brez popuščanja na kitajski strani. ZDA so leta 1979 namreč pretrgale uradne stike s Tajvanom in od takrat naprej spoštujejo stališče Kitajske, da je Tajvan del njenega ozemlja.

"Ne vem, zakaj moramo biti vezani na politiko ene Kitajske, razen če ne dosežemo dogovora s Kitajsko glede drugih stvari, vključno s trgovino," je dejal Trump, ki je prejšnji teden po telefonu govoril s tajvansko predsednico Caj Ing Ven, s čimer je močno razjezil oblasti v Pekingu. Noben ameriški predsednik ali novoizvoljeni predsednik že desetletja ni neposredno govoril z nobenim tajvanskim voditeljem.

Peking "resno zaskrbljen"
Oblasti v Pekingu so že sporočile, da so "resno zaskrbljene" zaradi Trumpove najnovejše izjave. Predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Geng Šuang pa je v rednem pogovoru z novinarji poudaril, da je politika ene Kitajske osnova kitajsko-ameriških odnosov in pozval ameriške oblasti k razumevanju občutljivosti vprašanja Tajvana.

Trump je v istem pogovoru še dejal, da mu Kitajska ne bo narekovala, s kom lahko govori, in ponovil, da je bil pogovor s Caj Ing Ven zelo kratek in da mu je zgolj čestitala. Kitajski je tudi očital, da ne sodeluje z ZDA glede menjalnega tečaja svoje valute, severnokorejskega vprašanja ali napetosti v Južnokitajskem morju. Oblasti v Tajpeju se na Trumpove izjave niso želele odzvati.

Nemčija ne bo spreminjala stališč
Kot poroča Reuters, se je nemška kanclerka Angela Merkel odzvala na Trumpove besede. Po njenih besedah Nemčija ne bo spreminjala svoje politike glede "ene Kitajske" in se je tako distancirala od komentarjev novoizvoljenega ameriškega predsednika. "Svojih stališč ne bomo spreminjali," je na novinarski konferenci ob srečanju hrvaškega premierja Andreja Plenkovića dejala Merklova.

Trump razburil Kitajce
Trump razburil Kitajce