Nemški minister Steinmeier:
Nemški minister Steinmeier: "Pred nami so zahtevne naloge. Po vzpostavitvi premirja zdaj potrebujemo za napredek delujoč politični proces." Foto: Reuters
Vzhodna Ukrajina
Od 1. septembra dalje v vzhodni Ukrajini velja popolno premirje, ki ga obe strani kar dobro spoštujeta, saj sta bila september in oktober najmirnejša meseca od začetka nasilja in spopadov lanskega aprila. Foto: Reuters

Zunanji ministri Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine so se v petek v Berlinu pogovarjali o naslednjih korakih za končanje konflikta na vzhodu Ukrajine in pri tem ugotavljali, da je napredek dokaj počasen.

Naslednji izziv - izvedba volitev
"Lahko smo zadovoljni, da se režim prekinitve ognja spoštuje,"
je po srečanju izjavil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Dodal je, da "nekaj resnih izzivov" še ostaja odprtih, med njimi tudi organizacija poštenih lokalnih volitev na območjih, ki so pod nadzorom proruskih separatistov.

Resna težava je tudi zagotavljanje humanitarne pomoči območjem na vzhodu države, je še povedal Steinmeier, ki je gostil francoskega kolega Laurenta Fabiusa, ruskega Sergeja Lavrova in ukrajinskega Pavla Klimkina.

Z umikom zamujati obe strani
Sicer pa so ministri ugotavljali, da sprti strani na splošno zamujata pri izvajanju določenih zadev po urniku, kot je bil dogovorjen februarja v Minsku. Da bi dogovor uresničili do konca leta, kot je bilo mišljeno, ni več mogoče. Premirje med sprtima stranema na vzhodu Ukrajine sicer od septembra večinoma drži in prišlo je tudi do izmenjave zapornikov. Opažajo tudi napredek glede umika topništva manjšega kalibra in minometov. A po drugi strani še ni dokončan umik težkega topništva in nekaterih oklepnih vozil iz neposrednega zaledja frontnih črt.

Ovse opozarja na položene mine
Vodja mednarodnih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Ertrugrul Apakan je opozoril, da položaj na vzhodu Ukrajine ostaja nestabilen in da še prihaja do občasnega obstreljevanja "z orožjem vseh kalibrov". Opozoril je še, da bi morali večjo pozornost nameniti tudi odstranjevanju min. Napovedal je, da bo Ovse že v kratkem določil glavna območja, kjer bi morali odstraniti mine.

Od izbruha sovražnosti na območju Donbasa aprila lani je bilo na vzhodu Ukrajine ubitih okoli 8.000 ljudi, okoli 18.000 pa je bilo ranjenih, kažejo podatki Združenih narodov.