Dominique Strauss-Kahn je bil med drugim francoski finančni minister, ukvarjal se je z odvetništvom in slovi kot izreden finančni strokovnjak. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn je bil med drugim francoski finančni minister, ukvarjal se je z odvetništvom in slovi kot izreden finančni strokovnjak. Foto: EPA
Aleksandar Vučić
Prvi podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je prepričan, da bi Srbija lahko že do konca letošnjega leta postane članica IMF-a. Foto: BoBo
Alfred Gusenbauer
Alfred Gusenbauer bo v Beograd pripotoval 20. septembra, ko bo na novinarski konferenci tudi spregovoril o svoji novi vlogi. Foto: EPA

Novica, da naj bi nekdanji vodja mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn postal svetovalec srbske vlade, je bila ena izmed zanimivejših novic letošnjega poletja. A če dobro pomislimo, odločitev tega svetovno znanega finančnika niti ni presenetljiva. Spomnimo, Strauss-Kahn je moral sedež IMF-a zapustiti zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico v nekem newyorškem hotelu.

"Načeloma smo se dogovorili, urediti moramo le še tehnične podrobnosti," je dejal Vučić, ki je prepričan, da bo srbska vlada z znanjem in izkušnjami Straussa - Kahna že do konca leta postala članica IMF-a. Novi svetovalec premierja Ivice Dačića, Vučića in novega srbskega finančnega ministra Lazarja Krstića bo zadolžen predvsem za reprogramiranje dolgov.

"O tem sva se že pogovarjala in moram reči, da ni bil srečen, ko je videl, kaj ga čaka, a je že ponudil nekaj rešitev," je še dejal Vučić.

Posojilo Združenih arabskih emiratov
Višina honorarja za finančnega svetovalca, ki je bil med drugim francoski finančni minister, ni znana. Bo pa morda del denarja za njegov honorar srbska vlada odškrtnila iz milijardnega posojila, ki naj bi ga Srbija dobila od Združenih arabskih emiratov (ZAE).
Kot poroča srbska agencija Tanjug, je Vujičić zaprosil šejka Muhameda bin Zajeda, da državi odobri posojilo dveh ali treh milijard dolarjev po nižji obrestni meri z dobo odplačevanja dvajset ali trideset let. Denar bo namenjen predvsem izvedbi strukturnih reform in vzpostavitvi ugodnejšega gospodarskega stanja.

Srbija ima z ZAE zelo dobre odnose - januarja letos je recimo šejk Srbiji poklonil tri blindirana vozila znamke mercedes 500 GL, vredna tri milijone evrov.

"Del denarja bi namenili za odplačilo najvišjih posojil, ki nas obremenjujejo. Hkrati bi zmanjšali javni dolg, s čimer bi se verjetno strinjal tudi IMF, preostanek denarja pa bi uporabili za okrepitev gospodarstva," je razložil Vujičić, ki je prepričan, da bi se s tem podoba Srbije v svetu bistveno spremenila.

Mesečni honorar Gusenbauerja naj bi bil 1.900 evrov
Srbska vlada si je tako zagotovila že drugega svetovalca. Nekdanji avstrijski kancler Alfred Gusenbauer je že na začetku meseca sprejel ponudbo Srbije, da bo s svojim znanjem, izkušnjami, mednarodnim ugledom in stiki pomagal pri reformah in modernizaciji Srbije.

Vučiću in srbski zunanji politiki naj bi predvsem svetoval pri postopkih približevanja evropskim integracijam. V Beograd bo pripotoval 20. septembra, po poročanju hrvaškega portala Index.hr pa naj bi bil njegov mesečni honorar 1.900 evrov.

Marshallov plan
Srbija je že pripravila neke vrste Marshallov načrt, ki bo opredelil, kaj država lahko naredi in mora narediti v prihodnjih 10 letih. Med najpomembnejšimi točkami načrta so reforma javne uprave, prestrukturiranje javnih podjetij in pokojninska reforma kot tudi infrastrukturna ureditev kopališč, med drugim z gradnjo 30 hotelov na obali Donave, hidroelektrarna Bistrica, topilnica v Boru, Petrokemija, tovarna čipov v sodelovanju z družbo Mubadala.

V skladu s povedanim je Dačić pošteno prevetril srbsko vlado, ki je v novi postavi prisegla 2. septembra. Med novimi obrazi sta minister za gospodarstvo Saša Radulović in 29-letni Lazar Krstić, sodelavca svetovalne družbe McKinsey, ta bo zadolžen za finančno ministrstvo.