Strauss-Kahn je bil prvi mož IMF-a od leta 2007 do leta 2011. Foto: EPA
Strauss-Kahn je bil prvi mož IMF-a od leta 2007 do leta 2011. Foto: EPA

"Politika je zame preteklost. Dandanes delujem kot svetovalec velikih podjetij v številnih državah po svetu - v Rusiji, Afriki in Latinski Ameriki," je za rusko televizijo Rosija 24 povedal Strauss-Kahn, ki je po obtožbi spolnega napada na sobarico v hotelu v New Yorku leta 2011 odstopil s položaja generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada.

"Po svojih najboljših močeh izpolnjujem svoje naloge in dajem najboljše mogoče nasvete," je pojasnil Strauss-Kahn, ki je pred spolnimi škandali veljal za enega glavnih tekmecev nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja za predsedstvo, a je škandal v New Yorku onemogočil njegovo udeležbo v volilni tekmi, nato pa je položaj predsednika zasedel Francois Hollande.

Julija je bil Strauss-Kahn imenovan v upravne odbore dveh ruskih finančnih institucij - Ruskega sklada za neposredne naložbe in Ruske banke za regionalni razvoj.

Francoski mediji so medtem zanikali poročanje srbskega časopisa Danas, da naj bi si nekdanjega direktorja IMF-a za finančnega svetovalca želela tudi srbska vlada. Stika med njim in Beogradom naj ne bi bilo.

Priznanje spolnega odnosa
Strauss-Kahn je priznal, da je imel s sobarico v newyorškem hotelu spolni odnos, a je zatrdil, da pri tem ni bilo prisile. Sobarici, ki ga je obtožila spolnega napada, je decembra plačal neznano vsoto denarne odškodnine. Kazenska preiskava obtožb pa je propadla, ko je sobarica spremenila svoje pričanje.

A težav za Straussa - Kahna še ni konec, saj se mora zagovarjati zaradi obtožb o zvodništvu v primeru prostitucije v francoskem mestu Lille. Primer je v Franciji znan kot afera Carlton in se vrti okoli obtožb, da so vidni poslovneži in visoki uslužbenci policije v Lillu vodili mrežo, ki je ugledne stranke oskrbovala s prostitutkami.