Al Bagdadi med petkovo molitvijo v najsvetejši stavbi v Mosulu. Foto: EPA
Al Bagdadi med petkovo molitvijo v najsvetejši stavbi v Mosulu. Foto: EPA
Iraški borci
Al Bagdadi je vse borce pozval, naj primejo v roke orožje in odidejo v novoustanovljeni kalifat. Foto: Reuters

Sunitski skrajneži, nekdaj imenovani Islamska država Iraka in Levante (Isil), so pred dnevi od iraške pokrajine Dijala do največjega sirskega mesta Alep razglasili kalifat in Al Bagdadija imenovali za svojega islamskega poglavarja oziroma kalifa.

Al Bagdadija naj bi posneli v petek, med pridigo v mošeji Al Nuri v Mosulu na severu Iraka, potem ko so se v soboto pojavile govorice, da naj bi bil v zračnem napadu v Iraku ranjen ali celo ubit. Suniti Mosul nadzorujejo zadnje tri tedne, saj so ga džihadisti zavzeli junija med ofenzivo na severu Iraka.

Prvič je pokazal obraz pred množico
Al Bagdadi se je do zdaj pojavil le na dveh fotografijah, saj velja za zelo skrivnostnega človeka, pred kamerami pa se je pojavil prvič. V govoru se je imenoval kot kalif Ibrahim. "Nisem si prizadeval postati kalif ali voditelj, to jemljem kot breme. A muslimani morajo spoštovati svojega voditelja. Zdaj sem vaš voditelj. Čeprav morda nisem najboljši za vas, me podprite, če boste ugotovili, da sem pravi. Če boste menili, da ne delam prav, pa mi svetujte. Izbran sem, da vas vodim, a nisem boljši od vas. Ubogajte me, dokler jaz ubogam Boga," je dejal v rednem petkovem bogoslužju na posnetku, katerega verodostojnosti pa ni mogoče preveriti.

Dodal je, da si bo pod njegovim vodstvom islamski svet povrnil "dostojanstvo, moč, pravice in vodilni položaj". Pohvalil je zmago džihadistov, ki so "po več stoletjih znova vzpostavili kalifat". "Bog je po dolgih letih svete vojne in potrpljenja vašim bratom mudžahedinom končno dal zmago, da so lahko razglasili kalifat in imenovali kalifa. To je bila naloga vseh muslimanov, ki ni bila izpolnjena več stoletij."

Govor se je hitro razširil po spletu. Al Bagdadi je, oblečen v črno obleko s turbanom na glavi, tudi pozval zdravnike, sodnike, inženirje in strokovnjake za islamsko pravo, da se pridružijo skupnemu cilju in razpravljajo o praktičnih zadevah vodenja kalifata.

Po objavi posnetka so se oglasile iraške oblasti, ki so zatrdile, da je posnetek farsa, saj naj na videu ne bi bil pravi Al Bagdadi. "Analizirali smo posnetek in ugotovili, da gre za laž. Al Bagdadi je bil pred kratkim ranjen v zračnem napadu, zato so ga skrajneži prepeljali na zdravljenje v Sirijo," je zatrdil predstavnik notranjega ministrstva Saad Maan.

"Vidimo se v New Yorku"
V javnosti sta se do današnjega posnetka pojavili le dve njegovi fotografiji. Ena izvira iz obdobja med letoma 2005 in 2009, ko je bil zaprt v Iraku. Ko je zapor iz ameriških prešel v iraške roke in so ga izpustili na prostost, naj bi Al Bagdadi ameriškim uradnikom rekel: "Se vidimo v New Yorku." Takrat se je za njim izgubila vsaka sled - do nedavnega.

Spomnimo, skrajna skupina se je iz Islamske države Iraka in Levante (Isil) v Islamsko državo preimenovala preteklo nedeljo, ko je razglasila kalifat na območjih, ki jih nadzira v Iraku in Siriji. Skupina je znana po brutalnosti, danes pa so se na družbenih omrežjih pojavile fotografije, kako skrajneži Islamske države z buldožerji in eksplozivom uničujejo starodavne sunitske in šiitske mošeje ter svetišča v Mosulu in njegovi okolici. Uničili so najmanj štiri sunitska svetišča in šest šiitskih mošej v iraški severni provinci Ninive, ki je pod njihovim nadzorom. Prebivalci so potrdili uničenje poslopij, skrajneži naj bi zasedli tudi dve katedrali.