Borec skrajne Islamske države Iraka in Levante drži v rokah državo Isila na ulici Mosula. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Borec skrajne Islamske države Iraka in Levante drži v rokah državo Isila na ulici Mosula. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tikrit
Vladna letala obstreljujejo mesto, v katerem se s skrajneži spopada več tisoč vojakov. Šlo naj bi za najvelikopoteznejšo operacijo iraških sil, odkar so pred tedni skrajneži začeli osvajalski pohod. Foto: Reuters
Irak se bo proti sunitskim upornikom boril tudi z ruskimi letali. Foto: Reuters
Irak z ruskimi letali nad upornike

Ime nove države 'IS' je kratica njihovega imena, iz katerega so umaknili poimenovanji 'Iraka in Levante'. Kot so sporočili iz Isila, se novo državo naslavlja z Islamska država (IS). Za vodjo "kalifata", t. i. kalifa, in "vodjo vseh muslimanov po svetu" so imenovali svojega dosedanjega vodjo Abuja Bakra Al Bagdadija.

Tako se je prvič po padcu Otomanskega cesarstva, ki je bilo ukinjeno z lozansko mirovno pogodbo 24. julija 1923, zgodilo, da je imenovan kalif - to je tudi naziv za duhovnega vodjo islamske skupnosti, ki živi po načelih šeriatskega prava in velja za Mohamedovega naslednika.

Predstavnik Isila Abu Mohamed Al Adnani je sporočil, da je organizacija sprejela odločitev po sobotnem posvetu Sveta šure mudžahedinov, Islamska država pa da ima povsem legitimen status. Ob tem so pozvali tudi člane teroristične organizacije Al Kaide, ki je Isilu zaradi preokrutnosti obrnila hrbet, kot borce drugih sunitskih skupin, naj se jim pridružijo "v novi dobi mednarodnega džihada".

Isilu je v krvavem pohodu po Iraku brez večjega boja pred dnevi uspelo osvojiti drugo največje iraško mesto Mosul na severu države, ki ga je že zapustilo okoli pol milijona civilistov. V njegovih rokah je tudi Tikrit, rodno mesto nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina, ki je od Bagdada oddaljen 150 kilometrov. Pred dnevi mu je uspelo zavzeti tudi največjo rafinerijo nafte v državi Baidži, v kateri je kar tretjina vse nafte v državi, in mejna prehoda med Sirijo in Jordanijo. Največja nahajališča nafte so v Basri.

Krvavi boj za rodno mesto Sadama Huseina
Iraška vojska v mestu Tikrit, ki so ga džihadisti zavzeli 11. junija, izvaja najdrznejšo vojaško operacijo, odkar je Isil pred tedni začel svoj osvajalski pohod po državi.

Vladna letala obstreljujejo mesto, v katerem se s skrajneži spopada več tisoč vojakov. Iraške sile se pri dejavnostih usklajujejo z ameriškimi svetovalci, ki jim med drugim pomagajo pri določanju pomembnih tarč.

Vlada je medtem prejela pet ruskih letal suhoj su-25, ki jih je v Rusiji naročila za boj proti uporniškim borcem. Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, naj bi bila letala za uporabo pripravljena v treh ali štirih dneh. Gre za prvo pošiljko letal. Z ministrstva so še sporočili, da je namen dogovora z Rusijo "povečati moč letalskih sil in druge vojske za boj proti terorizmu".

Obe strani sta utrpeli velike izgube
Že v soboto so iraške sile s tanki in oklepniki ter s podporo iz zraka sprožile silovit napad za ponoven prevzem nadzora nad mestom. Uporniki, ki jih vodijo pripadniki Isila, Islamske države Iraka in Levante, naj bi pri tem sestrelili helikopter in zajeli pilota.

Vojsko po pričevanjih pri napredovanju v mesto ovirajo tudi številne improvizirane eksplozivne naprave na vhodih v mesto. Po navedbah prič sta obe strani v soboto utrpeli velike izgube in vojska se je morala umakniti v bližnje mesto Dijla, ki je približno 25 kilometrov južno od Tikrita.

Prebivalci Tikrita živijo v strahu
"Tukaj ne moremo ostati niti dneva več. Okoli bolnišnice smo vso noč poslušali bombardiranje," je po poročanju BBC-ja dejala medicinska sestra iz tamkajšnje bolnišnice. Tikrit, rojstno mesto nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina, leži približno 170 kilometrov severno od Bagdada. V času Huseina pa se je razvil v moderno prestolnico province Saladin, ki ima 100.000 prebivalcev.

Irak prejel prvo pošiljko ruskih letal
Iraški premier Nuri Al Maliki je prejšnji teden za BBC dejal, da je njegova vlada z Rusijo in Belorusijo sklenila dogovor o nakupu letal. Nakupi naj bi bili skupno vredni okoli 500 milijonov dolarjev.

Irak z ruskimi letali nad upornike