Donald Trump je naredil tisto, kar najbolje zna - obvladoval je oder in občinstvo prikoval na sedeže, ugotavljajo komentatorji. Foto: Reuters
Donald Trump je naredil tisto, kar najbolje zna - obvladoval je oder in občinstvo prikoval na sedeže, ugotavljajo komentatorji. Foto: Reuters
Republikanci
Med republikanci trenutno vodi Trump z 21-odstotno podporo, sledita mu Bush z desetimi in Walker z osmimi odstotki. Foto: Reuters
Trump dobil republikansko soočenje

V Clevelandu je televizija Fox pripravila prvo televizijsko soočenje republikanskih tekmecev za Belo hišo, na katero je povabila tiste politike, ki jim javnomnenjske raziskave napovedujejo najvišjo podporo. Razprava je bila ostra, po njej pa so komentatorji najbolj pohvalili nastop senatorja s Floride Marca Rubia in guvernerja Ohia Johna Kasicha, razočarala pa sta guverner Floride Jeb Bush in guverner Wisconsina Scott Walker, saj nista prepričala s svojimi stališči, čeprav jima ob Trumpu za zdaj kaže najbolje.

Vsi časopisi in poznavalci pa pišejo, da je razpravo v celoti obvladoval nepremičninski mogotec Donald Trump, ki je dosegel, da se je ves večer vrtel okoli njega. Tako je hladnokrvno priznal, da izkorišča ameriški sistem v svojo poslovno korist in kupuje politike, da mu ti nato vračajo usluge. Na vprašanje, kaj je dobil od Hillary Clinton, je milijarder dejal, da je prišla na njegovo poroko (s Slovenko Melanio Knauss, op. a.), ker ni imela druge izbire.

Poleg omenjenih so v debati sodelovali še Mike Huckabee, Rand Paul, Ben Carson, Ted Cruz in Chris Christie.

Ne izključuje neodvisne kandidature
Trumpovo vodstvo v anketah spravlja v zadrego republikansko stranko in tudi njeno televizijo Fox. Njegove priljubljenosti sicer med soočenjem ni bilo opaziti, saj je bil deležen največ žvižgov in vzklikov neodobravanja občinstva. Voditelji so ga postavili v "oslovsko klop" že takoj na začetku s pozivom, naj dvigne roko tisti, ki ne bi prisegel, da Trump ne bo zapustil stranke in se podal v neodvisno kandidaturo. Roko je dvignil le Trump, ki je doslej že večkrat zagrozil, da bo nastopil kot neodvisni kandidat, če se stranka ne bo lepše vedla do njega.

Pričakovanja, da bo soočenje grda besedna vojna med Trumpom in drugimi, se sicer večinoma niso uresničila, ne glede na to, da so ga voditelji skušali izzvati. Trump se med drugim ni odzval na izjave, da ga je nekdanji guverner Floride in tekmec za republikansko predsedniško nominacijo Jeb Bush označil za klovna, za vse nesporazume glede svojih izjav pa je okrivil novinarje, ki so po njegovem mnenju v bistvu nepošteni lažnivci.

Bush skuša ohraniti zmernost
Vztrajal je pri svojih izjavah, da Mehika čez mejo v ZDA pošilja kriminalce, ki jih "neumni" ameriški politiki sprejemajo, zatrdil, da brez njega sploh ne bi govorili o vprašanju nezakonitega priseljevanja, in znova napovedal, da bo zgradil velik zid na južni meji.

Bush, ki se po drugi strani zaveda, da brez glasov volivcev latinskoameriškega rodu noben republikanec ne bo videl več Bele hiše, je medtem vztrajal, da nezakoniti priseljenci niso kriminalci, ampak si le želijo boljšega življenja. Tudi zaradi tega stališča je sicer Bushu uvodna prednost v anketah med republikanskimi volivci skopnela.

Trump se je izogibal jasnim odgovorom na vprašanja o stečajih njegovih podjetij, podpori splavu in plačevanju za kampanje demokratskim politikom s ponavljanjem, da Amerika zaradi neumnih politikov izgublja proti Mehiki, Kitajski in Japonski, sam pa je bogat in bo vse uredil. Voditeljici televizije Fox je ob vprašanju, da je ženske doslej med drugim označil za debele prasice, psice in umazane živali, na hitro odvrnil, da nima časa za politično korektnost, in če ji to ni všeč, mu je pač žal. Pri tem je namignil, da bi lahko bil tudi do nje še bolj nesramen.

Spopadli so se sicer tudi drugi kandidati. Najostreje guverner New Jerseyja Chris Christie in senator Paul. Drugi se je na Christiejevo bahanje o nacionalni varnosti odzval s trditvijo, da raje prisluškuje teroristom kot nedolžnim državljanom, Christie pa ga je označil za bedaka.

Demokrati oktobra v Nevadi
Paul se je skušal prepirati tudi s Trumpom, medtem ko so drugi bolj ali manj ohranili mirno kri in se posvetili kritikam zunanje in notranje politike Baracka Obame in Hillary Clinton na splošno in pa zaklinjanju, da bodo po nastopu na oblast odpravili Obamovo zdravstveno reformo. Nihče med njimi sicer ni ponudil bistveno drugačne alternative reformi.

Vsak kandidat se je hvalil s svojimi dosežki, vsi so izražali nasprotovanje pravici do splava in jedrskemu dogovoru z Iranom ter napovedovali odpravo vseh Obamovih dosežkov.

Prvo soočenje demokratskih kandidatov bo gostila televizija CNN, potekalo pa bo oktobra v Nevadi.

Trump dobil republikansko soočenje