V Guantanamu so (bili) v nehumanih pogojih zaprti ljudje, ki so bili osumljeni povezav s terorizmom, a niso bili uradno obsojeni. Nekateri so bili v zaporu tudi 14 let. Foto: EPA
V Guantanamu so (bili) v nehumanih pogojih zaprti ljudje, ki so bili osumljeni povezav s terorizmom, a niso bili uradno obsojeni. Nekateri so bili v zaporu tudi 14 let. Foto: EPA

Premestitev Muhamadija Davlatova iz Tadžikistana in Sada Al Dajfija iz Jemna je soglasno priporočilo šest ameriških vladnih agencij oziroma ministrstev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil ameriški State Department.

Preselitev 37-letnega Davlatova, znanega tudi kot Umar Hamzajevič Abdulajev, iz zapora v Guantanamu je bila sicer odobrena že pred skoraj šestimi leti, poroča Reuters. Preselitev Al Dajfija pa je bila odobrena oktobra lani.

Kerry o vodilni vlogi Srbije
ZDA so se Srbiji zahvalile "za humanitarno gesto in pripravljenost, da podpre nadaljnja ameriška prizadevanja za zaprtje taborišča v zalivu Guantanamo", je povedal ameriški zunanji minister John Kerry, ki je še dodal, da "je pomembna humanitarna gesta v skladu z vodilno vlogo Srbije na svetovnem prizorišču".

ZDA v zadnjih mesecih pospešeno premeščajo ujetnike iz Guantanama, saj ga predsednik Barack Obama želi zapreti, še preden ob začetku prihodnjega leta konča svoj predsedniški mandat. Zaprtje zapora v Guantanamu je bila sicer ena izmed njegovih najodmevnejših predvolilnih obljub. Obama je želel zapreti zapor že v prvem letu predsednikovanja, a so mu v tem nasprotovali tako republikanci kot nekateri demokrati.

Pred kratkim so tako ZDA iz Guantanama v Črno goro preselile jemenskega ujetnika, nekdanjega telesnega stražarja Osame bin Ladna, ki je bil v taborišču zaprt kar 14 let. Le dan pred preselitvijo dveh zapornikov v Srbijo pa je bil v Italijo prepeljan še en Jemenec, Fajiz Ahmad Jahja Sulejman.

Guantanamo je sicer ameriško pomorsko oporišče, v katerem je bilo od leta 2001 zaprtih okoli 780 ujetnikov, ki so bili osumljeni povezav s terorizmom, vendar v večini primerov niso stopili pred sodnika ali bili obtoženi.