Barack Obama se odpravlja na obiske po Evropi in Savdski Arabiji. Foto: EPA
Barack Obama se odpravlja na obiske po Evropi in Savdski Arabiji. Foto: EPA

Pentagon je izrazil hvaležnost Rijadu za humanitarno gesto in pomoč pri zapiranju Guantanama, kar sicer ameriški predsednik dela že vse od začetka leta 2009, a mu zapora na Kubi dokončno še ni uspelo izprazniti.

Preplah med kongresniki
Predsednik ZDA je februarja kongresu predstavil načrt za zaprtje taborišča, ki predvideva selitev večine ujetnikov v druge države, tistih nekaj, ki jim ne morejo soditi zaradi pomanjkanja dokazov ali kršenja človekovih pravic, vendar menijo, da so zelo nevarni, pa naj bi preselili nekam v ZDA.

To je tudi največji problem, ker so kongresniki obeh strank zagnali velik preplah okrog osumljenih teroristov in vidijo vse mogoče nevarnosti, če jih preselijo na njihovo dvorišče. ZDA so sicer doslej sodno preganjale in zaprle številne teroriste, a jim še nobeden ni ušel iz zapora na ameriških tleh.

Najprej na pogovore h kralju Salmanu
Obama se v torek odpravlja na celotedensko pot, ki jo bo začel v sredo v Rijadu, od tam pa bo odpotoval še v Veliko Britanijo in Nemčijo. Na poti do Savdske Arabije se bo najprej ustavil v ameriški vojaški bazi Ramstein v Nemčiji, v sredo pa se bo v savdski prestolnici srečal s kraljem Salmanom.

V četrtek ima na programu srečanje z voditelji in delegati držav članic Sveta za zalivsko sodelovanje (Bahrajn, Katar, Kuvajt, Oman, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati). Tem za razpravo ne bo zmanjkalo, na čelu s Sirijo in Jemnom, kjer potekata državljanski vojni.

Obiskal bo Veliko Britanijo in Nemčijo
Ameriški predsednik bo v četrtek popoldne odpotoval proti Londonu, kjer bo prespal, v petek pa bo najprej obiskal kraljico Elizabeto II. v windsorski palači. Sledijo bilateralni pogovori s premierjem Davidom Cameronom, po katerih bosta imela novinarsko konferenco.

Obama bo v Veliki Britaniji ostal do sobote, ko bo imel javno tribuno z mladimi, v nedeljo pa bo odpotoval v Nemčijo. V Hannovru bo obiskal sejem in se srečal s kanclerko Angelo Merkel ter nemškimi poslovneži.