Obama si že leta prizadeva, da bi zaprl Guantanamo. Foto: EPA
Obama si že leta prizadeva, da bi zaprl Guantanamo. Foto: EPA
Obama meni, da Guantanamo predstavlja sredstvo za novačenje teroristov. Foto: Reuters
Obama z načrtom za zaprtje Guantanama

Pentagon je ob razkritju načrtov za zaprtje, ki jih je že poslal v kongres, navedel 13 mogočih alternativ za zapornike na ameriških tleh.
Kot ocenjuje administracija, bi stroški prepeljave zapornikov ZDA stali od 290 do 475 milijonov dolarjev. Namestitev preostalih zapornikov na še neopredeljeno lokacijo v ZDA bi bilo 65-85 milijonov dolarjev cenejša od zapora na Kubi, tako da bi se stroški prepeljave že v petih letih povrnili.
Na Kubi je še 91 ujetnikov, od katerih jih je 35 še letos predvidenih za selitev v tujino, deset jih je v postopku pred posebnimi vojaškimi sodišči, nekaj jih bodo še izpustili v prihodnje, nekaj pa nikoli, ker so preveč nevarni, vendar ni dovolj dokazov, da bi jih lahko obsodili na sodišču.

Zapiranje poglavja ameriške zgodovine
Ameriški predsednik Barack Obama, ki si je zaprtje Guantanama postavil za enega svojih ciljev predsednikovanja, meni, da lahko ZDA varno gostijo preostale zapornike v domači ustanovi.

Do zdaj so vsa njegova prizadevanja po navadi zatrli republikanci, ki imajo v senatu večino. Kot poudarja Obama, ameriško oporišče v Guantanamu prav nič ne krepi nacionalne varnosti ZDA.
Kot je poudaril Obama ob razkritju načrtov, gre pri zapiranju oporišča tudi za zapiranje poglavja ameriške zgodovine, ki odraža vse, kar so se naučili po 11. septembru 2001.

Obama je spomnil, da je Guantanamo želel zapreti že njegov predhodnik George Bush mlajši, ki ga je odprl, sam pa si za to prizadeva vse od prvega dne predsednikovanja januarja 2009. Kot vedno doslej je Obama tudi tokrat poudaril, da je Guatantamo madež na ameriški časti, predstavlja sredstvo za novačenje teroristov in velik strošek za proračun.

Predsednik se zaveda političnih težav in nasprotovanja v kongresu, vendar obljublja, da si bo prizadeval za sodelovanje pri tem projektu, pri čemer pa ni zagrozil, da bo Guantanamo zaprl sam z izvršnim ukazom. Ni pa jasno, kako namerava prek kongresa, kjer zaprtju taborišča goreče nasprotujejo in že napovedujejo blokado.
Za Obamo je to že drugi odmevnejši govor s konkretnimi načrti letos. Pred tem je takoj po novem letu napovedal spremembe glede orožarske zakonodaje.

Obama z načrtom za zaprtje Guantanama